Acasă Economic Cum vor specialiștii de la UPT și din Zrenjanin Serbia să controleze...

Cum vor specialiștii de la UPT și din Zrenjanin Serbia să controleze migrația insectelor în agricultură?

DISTRIBUIȚI

Marți, 29 iunie, Universitatea Politehnica Timișoara a organizat, la Facultatea de Mecanică de pe bv. Mihai Viteazu nr.1, conferința de închidere a proiectul “Management integrat al relației climat -migrația insectelor în districtul Banatul centrul și județul Timiș”.

Continuând strategia proprie privind implicarea în problematica regională, Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a implementat, în perioada 28 iunie 2019 – 30 iunie 2021, în calitate de partener B1, acest proiect de control al migrației insectelor în agricultură, în parteneriat cu Primăria orașului Zrenjanin din Serbia -PSS Zrenjanin.

Activitățile au vizat consolidarea UPT ca partener performant în cooperarea euroregională prin dezvoltarea și promovarea unor sisteme și tehnologii noi pentru agricultura de precizie, care să asigure protecția mediului și conservarea biodiversității. Totodată, universitatea a vizat și creșterea gradului de implicare în activități de educație non-formale în zona transfrontalieră România-Republica Serbia, contribuind la creșterea nivelului de cunoaștere și transferul comun de experiență în cercetare-dezvoltare.

Implementarea proiectului prin realizarea unor activități specifice a avut ca rezultat principal crearea și operaționalizarea unui sistem integrat comun (condiții pedo-climatice, agrotehnică și mediu), pentru supravegherea în timp real a migrației transfrontaliere a insectelor. Concomitent, s-au desfășurat traning-uri în cele două țări partenere pentru formatorii viitorilor utilizatori ai sistemului, s-a organizat o conferință internațională pentru dezbaterea și prezentarea rezultatelor actuale în domeniul sistemelor destinate agriculturii de precizie și s-a  creat un web-site demonstrativ integrat într-o platformă IT cu sistemul comun etc.

De asemenea, un alt rezultat este crearea unui web site care oferă o gama largă de servicii și resurse cum ar fi: e-mail, forum de discuții, calendare partajate, știri actualizate, pagini informaționale ușor de actualizat etc. Până acum s-au înscris 500 de fermieri din Timiș și din Banat Serbia.

Fiind o aplicație web, conținutul portalului poate fi vizualizat în browser-ele uzuale cum ar fi Internet explore, Mozilla Firefox, Crome etc.

Toți utilizatorii care accesează portalul de pe internet au dreptul de a vizualiza informații de interes general precum și informații specifice din bazele de date ale senzorilor, firma PESSEL privind grafice, tabele.

Administratorul site-ului are dreptul să modifice conținutul paginilor din portal astfel încât utilizatorii aplicației să poată dispune de informații actualizate. De asemenea au rolul de a Aconfigure partea de intranet astfel încât să se realizeze o bună colaborare între utilizatori și site.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană (85%) şi cofinanţat de Guvernul României (13%) şi partenerii din proiect (2%), prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România –Serbia.

Climatul și resursele sunt printre provocările globale, care necesită intensificarea acțiunilor. Strategia UE2020 arată:  „Mărirea numărului populației mondiale de la 6 la 9 miliarde va intensifica concurența globală pentru resursele naturale și va pune presiune asupra mediului. UE trebuie să-și extindă misiunea către alte părți ale lumii, urmărind o soluție de nivel mondial la problema schimbărilor climatice, simultan cu punerea în aplicare a strategiei energetice și climatice convenită pe teritoriul Uniunii”.

Extinderea la aria prioritară 6 din Strategia UE pentru regiunea Dunării (RSUE) (PA 06: conservarea biodiversității, a cadrului natural și a calității aerului și a solului), generează importanța educării populației din mediul rural, în special fermierii, pentru a evita utilizarea în exces de substanțe chimice pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.

După cum este deja cunoscut, zona transfrontalieră Serbia-România oferă în principal condiții de mediu identice (în același timp și provocări), în ceea ce privește dinamica și conservarea, dar și creșterea riscului pentru diferite aspecte de mediu, pe ambele părți, în special în ce privește clima, migrația insectelor, apa (curgătoare și stătătoare) și calitatea solului.

Capacitatea de absorbție a apei în sol poate crește riscul de inundații și de degradare a solului și creează condiții favorabile pentru creșterea numărului și a speciilor de insecte, contribuind la accelerarea procesului de migrare a insectelor, fără nici o influență a frontierei de stat. Migrația insectelor în regiunea transfrontalieră duce la apariția frecventă a bolilor în culturile agricole, la animale și oameni și afectează sănătatea omului prin consumul de produse infestate ale unor culturi agricole. Controlul înmulțirii și migrației insectelor determină reducerea cantității de substanțe chimice utilizate pentru tratamente, concomitent cu reducerea poluării solului, a apei și a produselor alimentare din zona transfrontalieră. Problema comună, în arealul Srednjebanatski-Timiș, poate fi rezolvată prin implementarea unor metode și tehnologii integrate de monitorizare și alertare în caz de risc major de apariție a dăunătorilor și/sau bolilor, pentru a proteja natura și mediul.

Pe baza experiențelor proprii din timpul implementării proiectului ,,Parteneriat pentru promovarea energiei verzi în zona rurală a regiunii transfrontaliere româno-sârbe” prin IPA-CBC, concluzionăm că astfel de probleme nu sunt suficient și sistematic abordate, pe ambele părți ale frontierei, în ceea ce privește: interoperabilitatea, rețelele informatice dedicate, educația specialiștilor, administrațiile publice, părțile interesate și, în general, persoane de toate vârstele. Orașul Zrenjanin (COZ), este cel mai mare oraș din Banatul Sârbesc, centrul politic, economic, cultural și sportiv al acestuia. După teritoriul administrativ (1.326 km2), COZ este cel mai mare oraș din Voivodina (AP) și cel de-al doilea din Republica Serbia, având aproximativ 120 de mii de locuitori, de peste 20 naționalități.

 

Comentarii

comentarii