Acasă Economic Cum vrea prof. Valeriu Tabără, președintele ASAS, să rezolve marile probleme ale...

Cum vrea prof. Valeriu Tabără, președintele ASAS, să rezolve marile probleme ale agriculturii?

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, fost ministru al agriculturii, a atras atenția, cu prilejul Galei fermierilor din Banat de la Timișoara, că în acest moment, agricultura românească se confruntă cu câteva probleme mari, pe care fermierii și instituțiile se cam feresc să le dezbată.

Schimbările climatice și agricultura verde

Este vorba în primul rând de noul Pact Ecologic European, care este fundamental pentru agricultură pentru anii următori. Obiectivele cuprinse în acest pact, de care a vorbit și Ursula von der Layen, președinta Comisiei Europene, sunt cu bătaie lungă, până în 2050. Amintim numai de două: mediul și schimbările climatice. Întrebarea este cum vom manageria aceste două importante obiective?”, se întreabă prof. Tabără.

Problema la noi în agricultură nu este aceeași din Bavaria sau din Anglia sau Franța. Noi trebuie să reușim realizarea unor structuri biologice care să ne permită să trecem cu succes prin aceste schimbări climatice.

În aceste condiții, profesorul Tabără atenționează că un nou concept intervine tot mai des în dezbaterea mondială: este vorba de agricultură verde, adică o agricultură a echilibrelor. Este clar că tehnologiile noastre trebuie schimbate dacă vrem să contracarăm efectele grave ale schimbărilor climatice. Nu va fi simplu. De aceea mari dificultăți vor avea pedologii, agrochimiștii, fitotehniștii și ceilalți cercetători, care pe viitor vor trebui să dea soluții eficiente celor care muncesc pământul.

Cultivarea pământului trebuie făcută astfel, pentru a fi evitată poluarea apei și a solului. De exemplu, cum putem preveni atacurile dăunătorilor care devin tot mai devastatoare, datorită schimbărilor climatice, din cauză că nu mai există ierni cu zăpadă. Luăm cazul tanimecus cu distrugerile aduse porumbului și florii soarelui. Marea problemă a UE este că, fără a avea o justificare științifică, suspendă produsele eficiente cu care fermierii luptă cu succes împotriva acestor dăunători. 

”E o altă mare problemă a UE. Nu mă feresc să o spun. Nu trebuie să cădem toți într-un anumit mod de abordare a UE, privind acest program fără să există o dovadă științifică a deciziei politice. La acest termen nou: agricultura verde sau a echilibrelor mă gândesc cu îngrijorare.

Oare țara noastră va putea să răspundă cu succes la asemenea probleme fierbinți, care nu suportă amânare. Agricultura verde înseamnă să echilibrezi mediul cu cerințele umane. De asemenea, mai apare o noutate care nu va fi ușor de abordat: un produs este aliment sau medicament. În toate aceste dileme ne aflăm ca și producători.

La un moment dat sigur vom avea mari dispute pe astfel de chestiuni cu cei care au făcut marile afaceri venite din biochimie, din sinteza produselor, realizate cu succes la nivel mondial cu mari descoperiri, cu premii Nobel, dar care la această dată sunt pus în discuție!”, crede președintele ASAS.

Sistemul de finanțare este neadecvat

Tabără mai amintește de câteva probleme grave ale agriculturii noastre. Una este balanța comercială care nu exprimă recordurile pe care domeniul agricol le obține scriptic.

Fostul ministru al agriculturii crede că este o anomalie să ajungem în situația ca deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare se depășească 2 miliarde. Totuși continuăm așa să mergem, fără să avem pârghii să stopăm acest deficit. Valoarea producției agroalimentare a României cât este astăzi? ”15 miliarde, dar știți car este potențialul real? Este între 40 și 50 de miliarde de euro, după un studiu făcut de Academia Română. 

Așadar trebuie să știm să abordăm aceste scheme care să ducă la creșterea valorii adăugate a producției agroalimentare din țara noastră”, spune profesorul. Obiectivul numărul pentru următorii ani este să vedem exact ce înseamnă zootehnia pentru valoarea adăugată. Președintele ASAS mai susține că a fost creat un sistem de finanțare în România care nu este stimulativ pentru producători.

De aceea ne putem afla în fața unui risc imens și orice fermieri poate ajunge la faliment sau la pierderi imense. Este vorba de acei producători agricoli care nu pot să își vândă acum producția, dar în același timp trebuie să își plătească ratele la credite sau leasing la bancă și de aceea ei pot ajunge să își piardă întregul patrimoniul funciar al fermei.

Dacă nu vom putea să construim sisteme eficiente de lucru care să funcționeze cu succes la nivel național nu numai zonal, ne vom îndrepta într-o situație foarte dificilă în următorii ani. Agricultura românească se bazează prea mult pe sistemul subvențiilor, iar în acest context, primul moment de slăbiciune care va veni va crea mari probleme nu micilor fermieri, ci celor mari. Tabără a mai explicat că în domeniul zootehnic mai este mult de lucrat.

”Am un respect deosebit pentru medicii veterinari, dar nu am și pentru structurile lor care funcționează în România și în modul în care ei sunt dirijați. Nu se poate ca sistemul sanitar-veterinar să nu corespundă cu ceea ce înseamnă producție zootehnică în România.

Este jignitor că nici instituțiile nu răspund unor demersuri de o importanță colosală pentru sectorul zootehnic. Eu trebuie să perfecționez sistemul-sanitar veterinar și să nu mă duc numai pe securitatea alimentară unde primesc numai bani. Avem 1,5 milioane de porci.

Dacă vom privi agricultura cu toate structurile ei neglijând cercetarea și învățământul agricol, care obligatoriu trebuie să se află în planul strategic, atunci nu vom rezolva problemele României”, a încheiat președintele ASAS, în discursul său susținut la Gala Fermierilor din Banat 2020 de la Timișoara.

Comentarii

comentarii