Acasă Economic Cum vrea UPT să decontamineze solurile poluate cu metale grele din Caraș...

Cum vrea UPT să decontamineze solurile poluate cu metale grele din Caraș Severin?

2414
DISTRIBUIȚI

Închiderea exploatărilor miniere în Banatul Montan a condus la nevoia de ecologizare a terenurilor afectate de activitățile miniere, dar și la regândirea strategiilor economice din zonă. Universitatea Politehnica Timișoara (România) și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor (Serbia) derulează un proiect care vizează testarea de soluții verzi pentru remedierea solurilor poluate cu metale grele și arsen urmare a exploatărilor miniere.

Lucian Ronkov, din cadrul Departamentului de Comunicare al UPT, a explicat că 85% din fondurile necesare derulării proiectului intitulat „Formarea rețelei de sporire a măsurilor de protecție a mediului în domeniul poluării datorate activității miniere în zonele transfrontaliere” sunt susținute prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

Decontaminarea solurilor poluate cu metale grele din cauza activităților miniere trebuie și poate fi abordată integrat, prin atragerea oamenilor de știință din mai multe domenii, alături de factorii de decizie din administrația publică și de locuitorii din zonele afectate.

Universitatea Politehnica Timișoara (România) și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor (Serbia) au lansat un proiect de creare a unei rețelei de educație și cercetare, care să acționeze pentru sporirea măsurilor de protecția mediului și utilizare durabilă a resurselor naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă.

Atelierele de lucru din cadrul proiectului NETMIN prilejuiesc comunităților locale aflarea de noi oportunități privind dezvoltarea durabilă a teritoriului.

Un astfel de atelier de lucru are loc miercuri, 15 iulie 2020, cu începere de la ora 10:00, în comuna Dognecea, județul Caraș-Severin, la întâlnirea cu experții din proiect fiind invitați reprezentanți ai autorităților publice locale, specialiști și locuitori ai zonei.

Cu acest prilej vor fi transmise materiale informative privind proiectul și informații privind rețeaua de educație și cercetare, care acționează pentru sporirea măsurilor de protecția mediului și utilizare durabilă a resurselor naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă unde s-au desfășurat sau sunt în desfășurare activități miniere. În oglindă, Institutul de Minerit și Metalurgie Bor desfășoară ateliere similare în Serbia.

Tot în data de 15 iulie 2020, cu începere de la ora 14:00, se desfășoară în comuna Slatina-Timiș (jud. Caraș-Severin), un nou atelier de lucru într-o astfel de zonă, pentru a aduce laolaltă experți și reprezentanți ai comunității locale, care sprijine autoritățile locale să ia decizii informate pentru adoptarea unor măsuri de reducere a efectelor poluării datorate activităților miniere. Atelierul de lucru prilejuiește și atragerea de membri din comunitățile rurale în rețeaua inițiată de Universitatea Politehnica Timișoara (România) și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor (Serbia)

Comentarii

comentarii