Acasă Eveniment Cunoscutul alpinist arădean Zsolt Torok a fost găsit mort în zona Vârfului...

Cunoscutul alpinist arădean Zsolt Torok a fost găsit mort în zona Vârfului Negoiu

928
DISTRIBUIȚI

Alpinistul de 45 de ani găsit mort în zona Vârfului Negoiu din Munţii Făgăraş este cunoscutul Zsolt Torok, unul dintre cei mai buni alpiniști români. Informația a fost confirmată de ministrul de Interne Mihai Fifor.

Dispariția lui Zsolt Torok a fost anunțată chiar de soția acestuia, sâmbătă dimineața, iar salvamontişti şi jandarmi din judeţele Sibiu şi Argeş, sprijiniţi de un elicopter al MAI, au pornit imediat în căutarea lui.

Sportivul a fost localizat în jurul amiezii în zona lacului Lacul Călțun, chiar la prima survolare. Din primele informații, Zsolt Torok a căzut printre stânci.

“Rămas bun, prieten drag…Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris pe Facebook Mihai Fifor, ministrul de Interne.

”Crestele munţilor şi alpinismul românesc sunt mai sărace şi mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpinişti ai ţării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont România, un OM… În munca noastră, încărcarea psihică este mare în fiecare situaţie în care intervenim, dar sunt momente în care aceasta depăşeşte şi puterea noastră de înţelegere şi de acceptarea a cruntei realităţi” –  Salvamont România

Zsolt Torok, 45 de ani, a fost unul dintre cei mai buni alpiniști tehnici din România. Printre realizările sale se numără Trilogia Alpilor – care cuprinde Peretele Nordic Eiger, Matterhorn și Grandes Jorasses – precum și expediția Nanga Parbat (ruta Schell), în premieră romanească.

Cel mai notabil proiect alpinistic este Pilierul Walker din Grandes Jorasses (2009), unde Zsolt a fost cap de coardă integral.

Zsolt Torok primise titlul de excelență sportivă din partea Primăriei Aradului, în anul 2007, și distincția de „Sportiv al anului 2009” din partea FRAE (Federația Romana de Alpinism și Escalada), la categoria de Alpinism Tehnic Extern.

Pentru proiectul Maratonul Marilor Pereti a fost numit „Sportivul Anului” de Federația Română de Alpinism și Escaladă, în 2011.

Zsolt Torok avea o diplomă de excelență acordată de MAE (Ministerul Afacerilor Externe) pentru performanță și contribuție la imaginea României în lume.

Comentarii

comentarii