Acas─â Actualitate Cuplurile infertile primesc ajutor de la stat

Cuplurile infertile primesc ajutor de la stat

383
DISTRIBUIȚI

Cuplurile infertile din Timi┼čoara ┼či din Timi┼č, cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 25 ┼či 40 de ani, vor avea acces gratuit la tratamente medicale dovedite utile, pentru a avea copii, prin procedura de fertilizare in vitro. Ac┼úiunea face parte dintr-un program na┼úional ce va fi organizat de c─âtre Ministerul S─ân─ât─â┼úii, ├«ncep├ónd cu ianuarie 2010. Conform ini┼úiativei, Ministerul S─ân─ât─â┼úii va sus┼úine financiar prima procedur─â de fertilizare in vitro, iar ├«n cazul ├«n care este nevoie ca aceasta s─â fie repetat─â, urm─âtoarele costuri financiare vor fi suportate de cupluri. Bugetul noului program este estimat la 500.000 de euro anual. ├Äncep├ónd cu miercuri, 20 octombrie 2009, pe site-ul ministerului, la adresa www.ms.ro, va fi postat proiectul de Legea Reproducerii Umane Asistate ┼či Embriologiei, precum ┼či Codul de Procedur─â.
Acestea au fost create ca urmare a unei reale ├«ngrijor─âri publice cu privire la implica┼úiile pe care noile tehnologii de reproducere asistat─â ar putea s─â le aib─â asupra percep┼úiei ┼či valorific─ârii vie┼úii umane ┼či a rela┼úiilor de familie.
Interven┼úia sau cercetarea medical─â din domeniul reproducerii umane asistate are ca scop diminuarea problemelor de infertilitate sau reducerea riscului de apari┼úie a anomaliilor ereditare. Legea prive┼čte toate modalit─â┼úile de utilizare a spermei, ovulelor ┼či embrionilor cu aplicare uman─â ┼či toate investiga┼úiile care implic─â folosirea de embrioni umani vii. Aceast─â lege prevede obliga┼úii pentru centrele de cercetare, ├«n sensul practic─ârii unor standarde de calitate ┼či siguran┼ú─â adecvate, furniz─ârii ┼či ├«nregistr─ârii de informa┼úii, asigur─ârii de consultan┼ú─â.

Comentarii

comentarii