Acasă Editorial Curaj, domnule Pirtea!

Curaj, domnule Pirtea!

DISTRIBUIȚI

Rectorul Universității de Vest, dar și deputat PNL, Marilen Pirtea, a fost ieri, 10 iulie, subiectul unei dezbateri interne a PNL, pe tema codului administrativ. Singurul din Timiș care a votat în favoarea primarilor, deși împotriva celor sugerate (cerute, impuse, nu se mai știe) de către Ludovic Orban, ca președinte PNL, a fost deputatul Marilen Pirtea. A votat în favoarea noului cod al administrației publice, deși… partidul dorea altceva. Ce înseamnă asta? Că rău- famata figură a PNL, venit din PDL, criticat pentru multele sale aroganțe și impertinențe, cel care a distrus șansa la CJT a PNL, Alin Popoviciu, a intrat în jocul degenerat în scandal, între cei pro și cei contra codului administrativ. Orban a cerut să nu se voteze, ceea ce au făcut aproape toți, excepția fiind Marilen Pirtea. Pirtea a susținut primarii, care, în acest fel, vor avea mai multe avantaje, inclusiv unele financiare, în momentul pensionarii. Restul parlamentarilor PNL de Timiș au votat cum a cerut ”tata Orban”. Unul dintre susținătorii votului negativ a fost și Ben Oni Ardealanu.

Orban a spus: “Suntem împotriva acestui Cod administrativ pentru că repolitizează funcţia publică, pentru că dă frâu liber politizării agresive a administraţiei şi duce la îndepărtarea oricărui principiu corect care poate să stea la baza funcţionării administraţiei publice în România. (…). Pentru că menţine acelaşi sistem centralist de până acum, pentru că întăreşte şi repolitizează funcţia de prefect, retransformând prefectul într-o funcţie similară funcţiei de prim-secretar de pe vremea comunistă. (…). Politizează practic numirile în funcţiile de conducere de la nivelul serviciilor deconcentrate, dând frâu liber clientelei de partid să conducă fără niciun fel de exigenţă profesională, fără niciun fel de concurs, ci doar prin bunul plac al partidului de guvernământ să subordoneze administraţia şi să transforme administraţia într-un instrument politic al partidului de guvernământ acest lucru având consecinţe extrem de grave asupra funcţionării democraţiei”.

Ceea ce convine primarilor PNL este reducerea numărului voturilor în consiliile locale, pentru anumite proiecte. Anumite proiecte, la Timișoara, spre exemplu, PNL ar putea fi votate fără… PSD. Asta a susținut, de fapt, Pirtea. Biroul Permanent Național PNL a susținut inversul, mai ales în capitolul legat de calitatea prefectului (care ar putea fi, din nou, politic). Aici este dilema: cât poate influența, raportat Constituției, un președinte de partid, votul unui consilier local, județean, sau al unui parlamentar, fiind protejat de libertatea dată de Constituție?

Codul Administrativ nu ar trebui să fie sămânță de discordie într-un partid sau chiar în lume apolitică, în general, atâta timp cât el nu este cunoscut integral, și din care fiecare ia ”porția” care-i convine. Părți negative, părți pozitive, asta este politica, mai ales în România.

Primarii sunt curtați acum, de toată lumea, vin alegerile pentru Parlamentul European… în 2019, la mai puțin de un an distanță față de acest moment.

Gestul lui Marilen Pirtea, evaluat a fi ”împotriva curentului” este, totuși, unul de curaj!

Comentarii

comentarii