Acasă Actualitate „Curentul jet cu ondulații” – fenomenul meteo care va afecta și România...

„Curentul jet cu ondulații” – fenomenul meteo care va afecta și România în următoarele ore. Cod galben de vânt puternic şi ploi torenţiale, marţi, în cea mai mare parte a ţării

DISTRIBUIȚI

În România, ca în întreaga Europă, se înregistrează diferențe termice foarte mari, provocate de întâlnirea dintre transporturile de aer foarte rece dinspre Arctica și cel cald – umed dinspre Mediterana. În România, fenomenul se va manifesta prin scăderi drastice de temperatură, chiar de la 12 ore la alte 12 ore, de până la 15 grade într-o regiune, a afirmat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

“Intrăm în anotimpul cald, avem un transport de aer arctic, determinat de ce se întâmplă cu curentul jet la altitudini înalte, cu foarte multe ondulații, care permit pe de o parte un transport de aer foarte rece dinspre vestul, nord vestul Europei, spre sud. Încă nu ajunge acolo, dar asta înseamnă și dislocarea aerului mai cald și un transport de aer cald pe partea de sud est, cum avem noi temperaturi mult mai mari decât cele normale.

Pe continent se creează diferență termică foarte mare. Avem vânt foarte puternic și manifestări de instabilitate puternică la contactul între transporturile de aer foarte rece dinspre Arctica și cel cald – umed dinspre Mediterana.

De aici probabilitatea foarte mare de a fi furtuni – azi, în sudul Germaniei, înspre Cehia. Dar această instabilitate se poate deplasa”, a explicat Roxana Bojariu.

Bojariu a spus că scăderea temperaturii va fi foarte drastică în aceste zile.

“Azi avem spre 30 de grade. Scăderea temperaturii poate fi foarte drastică, de la o zi sau poate de la 12 ore la alte 12 ore de 12 – 15 grade, în unele regiuni.

Aici e problema mare, cu aceste scăderi atât de bruște și instabilitate crescută. Apar fenomenele extreme care nu pot fi previzionate cu mare acuratețe privind poziția și intensitatea decât cu câteva ore înainte”, a precizat Bojariu.

Un val de aer arctic se îndreaptă spre Europa dinspre nordul Oceanului Atlantic și Groenlanda. Începând chiar de astăzi, vremea se va răci simţitor în vestul şi nordul continentului. Pentru Germania, spre exemplu sunt aşteptate furtuni puternice şi chiar ninsoare. Asta după ce, în weekend a nins în estul Statelor Unite, inclusiv la New York.

Meteorologii au emis, pentru marţi, avertizări Cod galben privind intensificări ale vântului şi manifestări de instabilitate atmosferică – ploi torenţiale, vijelii şi grindină, pentru cea mai mare parte a ţării. În regiunile vestice, nordice şi centrale, aversele cu descărcări electrice vor fi semnalate începând de luni seară.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare valabilă de luni, de la ora 22.00, până marţi la ora 9.00, când, local în regiunile vestice, nordice şi centrale şi pe arii mai restrânse în rest vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Aversele vor putea avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp.

Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi se vor înregistra la rafală viteze cuprinse, în general, între 45 şi 55 km/h, iar la munte va sufla cu peste 70-80 km/h.

Marţi, între orele 9.00 şi 23.00, va fi în vigoare un Cod galben privind intensificări ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică în Oltenia, Transilvania, vestul şi centrul Munteniei.

În intervalul menţionat, în Oltenia şi Transilvania, precum şi în vestul şi centrul Munteniei (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în zona municipiului Bucureşti) vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 şi 65 km/h şi izolat peste 70 km/h. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h.

Local, în zonele deluroase şi montane, precum şi în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Aversele vor putea avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp.

În acelaşi interval orar, o altă avertizare Cod galben, privind manifestări de instabilitate atmosferică accentuată, va fi în vigoare în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei (în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi).

“În intervalul menţionat, în Moldova, Dobrogea şi în estul Munteniei (judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi) local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin vijelii, intensificări ale vântului cu viteze, în general, cuprinse între 65…75 km/h, grindină şi averse ce pot avea şi caracter torenţial şi descărcări electrice”, arată ANM.

Comentarii

comentarii