Acasă Cultura Cuțitul, de Salman Rushdie, în dezbatere, la Cărturești Timișoara

Cuțitul, de Salman Rushdie, în dezbatere, la Cărturești Timișoara

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 8 mai, începând cu ora 18.00, la librăria Cărturești Mercy Timișoara, va avea loc o dezbatere despre volumul Cuțitul scris de Salman Rushdie, dintre Dana Crăciun, traducătoarea volumului și lector universitar la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest Timișoara, și Gabriela Glăvan, lector universitar la aceeași facultate.

Discuția va fi inițiată și moderată de Dana Crăciun, traducătoarea volumului. Participarea la eveniment este gratuită.

În 12 august 2022, pe când se pregătea să ţină o conferinţă la Institutul Chautauqua din Chautauqua, New York, Salman Rushdie a fost înjunghiat de mai multe ori pe scenă de un bărbat în vârstă de douăzeci şi patru de ani din Fairview, New Jersey.

Scriitorul a supravieţuit, dar a suferit răni grave, în urma cărora şi‑a pierdut vederea la un ochi şi capacitatea de a‑şi folosi o mână. Despre această experienţă traumatizantă a scris în cea mai recentă carte a sa, „Cuţitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat”, apărută în traducerea Danei Crăciun, la Editura Polirom. Volumul a fost publicat simultan în 16 limbi.

Dana Crăciun este lector în cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Moderne al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest Timișoara, unde predă cursuri de Literatură modernistă, Scriitură și creativitate, Teorie critică și Inițiere în traducere. A predat și în Statele Unite, unde continuă să își petreacă o parte din timp. Printre interesele sale se numără și literatura contemporană, traducerile intra- și inter-culturale, precum și discursul politic american contemporan. De mai bine de 20 de ani, Dana Crăciun este, de asemenea, traducătoare. Printre autorii traduși de ea se numără Salman Rushdie, John Steinbeck, Muriel Spark, Martin Amis, George Orwell și alții.

Gabriela Glăvan este lector la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest, Catedra de Literatură română şi comparată din octombrie 2007 până în prezent. A participat la conferințe și workshopuri importante dedicate unor teme de actualitate în științele umaniste, având și o constantă activitate publicistică în reviste de cultură – „Orizont”, „Dilema”, „Dilemateca” și este autoarea a numeroase studii academice, publicate în reviste românești și străine, precum și a volumelor Viraj în ireal. Modernități particulare în literatura română interbelică (Editura Universității de Vest, 2014) și Cărțile insomniei (Institutul European, 2015).

 

Comentarii

comentarii