Acasă Actualitate Cutremur cu magnitudinea 4.9, în judeţul Arad

Cutremur cu magnitudinea 4.9, în judeţul Arad

DISTRIBUIȚI

Un cutremur cu magnitudinea 4.6 s-a produs, luni seară, în judeţul Arad, la o adâncime de 15 kilometri, anunţă Institutul pentru Fizica Pământului. 

Potrivit INFP, luni, la ora 20:46:43 (ora României), s-a produs, în zona Banat, judeţul Arad, un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.6, la o adâncime de 13 kilometri.

Intensitatea seismului a fost VI.

Cutremurul s-a produs la 22 kilometri SE de Arad, 47 kilometri NE de Timisoara, 74 kilometri SE de Bekescsaba, 92 kilometri N de Resita. Seismul s-a resimţit şi în oraşele Cluj, Turda şi Zalău.

UPDATE: ”În urmă cu puţin timp, în Banat, Arad s-a produs un cutremur cu intensitatea de 4,6 pe Richter. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din judeţele unde seismul a fost resimţit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Informaţii despre măsurile şi modul de comportare înainte, în timpul şi după producerea unui seism, sunt disponibile aici.

IGSU a precizat că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă).

UPDATE: La Arad oamenii au ieşit la stradă

“S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare”, a spus, pentru Agerpres, un locatar din cartierul Aurel Vlaicu, Gabor Sinka.

Şi în cartierele de case din Arad, oamenii au ieşit la stradă pentru a-şi întreba vecinii dacă au simţit cutremurul.

“Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit”, a spus un locuitor din cartierul Europa.

 

UPDATE 21.55. INFP a revizuit magnitudinea cutremurului la 4,9, de la 4,6, cât era anunțat inițial. Locuitorii de la blocurile din municipiul Arad şi oraşul Lipova au simţit cel mai intens cutremurul şi au ieşit în stradă speriaţi, însă autorităţile spun că deocamdată nu au fost raportate pagube.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cutremur-cu-magnitudinea-46-in-arad-2358395

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Ultimul cutremur cu o astfel de magnitudine, la Arad, a fost în 1974, potrivit directorului Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Comentarii

comentarii