Acasă Actualitate „Dacă s-ar opri voluntariatul, s-ar opri întreaga lume”

„Dacă s-ar opri voluntariatul, s-ar opri întreaga lume”

DISTRIBUIȚI

Lecţii olandeze, la Timişoara despre resursele umane din ONG…
Studenţi olandezi şi experţi în management şi resurse umane din „Ţara lalelelor” au participat, marţi, la Hotel Timişoara, la prima conferinţă internaţională organizată în România pe tema managementului strategic al resurselor umane din ONG. În acelaşi timp, în ţara unde organizaţiile nongvernamentale sunt privite ca un fel „sport naţional”, s-a desfăşurat o conferinţă asemănătoare, la Arnheim.

Conferinţe comune la… 2.000 de kilometri distanţă

Cele două manifestări asemănătoare, de la Timişoara şi Arnheim, desfăşurate la aproximativ 2.000 de kilometri distanţă, au început la aceeaşi oră şi au fost legate printr-o inedită videoconferinţă. Evenimentul  „Valoarea adăugată a Managementului Strategic al Resurselor Umane pentru organizaţiile non-guvernamentale şi non-profit” a fost organizat de Clubul Studenţesc de Management din Cadrul Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor din Timişoara. Specialiştii olandezi în domeniu,
Daan Fouset şi  Joop Vinke, le-au explicat, printre altele, managerilor de ONG din Timişoara de ce voluntariatul nu este suficient pentru ca o organizaţie non-guvernamentală să fie puternică. Despre problemele resurselor umane din interiorul ONG au vorbit şi Laila Onu, managerul Fundaţiei „Pentru Voi”, Marius Popa, consulul onorific al Olandei la Timişoara, rectorul Universităţii de Vest, Ioan Talpoş şi profesorul universitar doctor Nicolae Bibu.

Probleme cu volunatrii pe termen lung

Dacă olandezul Joop Vinke şi-a început discursul de la Timişoara cu o frază memorabilă: „Dacă s-ar opri voluntariatul, s-ar opri întreaga lume”, Laila Onu, managerul Fundaţiei „Pentru Voi”, spune că situaţia nu s-ar aplica sub nicio formă în România. Pentru că avem o cultură a voluntariatului aproape inexistentă. „Noi, românii, nu avem cultura voluntariatului, nu este o resursă atât de importantă pentru noi. Dacă mâine, în România, s-ar opri voluntariatul, totul ar merge bine mersi. Marile probleme în România sunt că la noi este uşor să găseşti voluntari pentru un proiect concret de foarte scurtă durată şi aproape imposibil să găseşti voluntari pe termen lung. A doua problemă ar fi că mulţi dintre managerii de ONG îşi manageriază neprofesionist voluntarii şi riscă oricând să-i piardă”, susţine managerul de la „Pentru Voi”.

 

Comentarii

comentarii