Acasă Editorial Dacă Taxa pe Valoare Adăugată nu se va reduce, mulţi producători vor...

Dacă Taxa pe Valoare Adăugată nu se va reduce, mulţi producători vor da faliment

DISTRIBUIȚI

aurel mihutDeși am avut un an agricol bun,  importăm mai multe produse agro-alimentare decât reuşim să trimitem la export. În ultimele luni, cele mai multe produse agro-alimentare provin din statele Uniunii Europene, lucru care se poate vedea şi în magazinele noastre. Importurile de produse agro-alimentare s-au ridicat la 2,52 miliarde euro, în timp ce exporturile la doar 2,27 miliarde euro. Aşadar, volumul importurilor de „produse agroalimentare, băuturi și tutun“ este cu 11% mai mare decât cel al exporturilor. Specialiştii sunt de părere că acest lucru se întâmplă în primul rând din cauza embargoului  rusesc. O altă cauză, după cum susţin producătorii români, este fiscalitatea ridicată, în principal TVA de 24% este cea care ţine preţurile produselor româneşti la un nivel ridicat şi nivelul mult mai redus al subvențiilor acordate de Uniunea Europeană, în comparație cu ajutoarele acordate fermierilor din alte state membre. Trebuie să spunem şi faptul că agricultorii români au avut mari probleme cu valorificarea producţiei, deoarece produsele agro-alimentare româneşti fiind mult mai scumpe decât cele din import,

Cea mai mare creştere a importurilor s-a înregistrat în cazul legumelor, România  importând legume în primele șapte luni din acest an,  în valoare de 158 de milioane de euro, cu 23% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Dar, în tot răul există şi un bine. Acela  că datorită stocurilor legumele nu se vor scumpi, susţine Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România. La sectorul carne, potrivit datelor INS, în România, în primele șapte luni din acest an, s-au importat 80.000 tone carne de porc, din totalul de 180.000 de tone de carne.

Deoarece nu avem suficientă producţie, iar în acelaşi timp piaţa europeană trimite mai multe produse către România, din cauza embargoului rusesc importăm cel mai mult carne de porc. Aici avem o problemă majoră, şi anume faptul că producătorii români nu pot ieşi pe piaţa europeană. “Pe lângă aceste probleme ne mai confruntăm şi cu pierderea exporturilor de animale vii precum oi şi vaci către Egipt, din cauza bolii limbii albastre“, spune Ştefan Pădure, preşedintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc. Oare când va reuşi România să fie şi o ţară exportatoare, nu doar o ţară de desfacere a produselor europene?

Comentarii

comentarii