Acas─â Special Daca trebuie sa cada Guvernul, atunci cum?

Daca trebuie sa cada Guvernul, atunci cum?

1078
DISTRIBUIȚI

Incercand o analiza a situatiei politice existente, in raport cu stabilitatea – instabilitatea Guvernului Boc, am ajuns la concluzia ca cei care ii dau branci si au nevoie sa se lepede de el sunt, in primul rand, Traian Basescu si PD-L. Dar ce face opozitia? Ce posibilitati are ea? Care este marja ei de manevra?
Traian Basescu il va debarca pe Boc doar in momentul in care va fi sigur ca poate instala un alt Emil Boc. Care sa-i permita sa fie, din nou, presedinte – jucator, dar cu o imagine data, intre timp, la spalat si la calcat. Ceea ce nu se va intampla decat daca UDMR, care merge in tandem cu cei 18 parlamentari reprezentand minoritatile nationale, alta decat cea maghiara, va ramane loiala. O chestiune extrem de atent conditionata de UDMR. Evident, in schimbul unor substantiale foloase.
Atata timp cat UDMR ramane in tabara lui Basescu, opozitia nu are alta posibilitate decat sa faca galagie. Adica joc de imagine.
Sa admitem, insa, ca, la un moment dat, de dragul de a nu fi iremediabil acuzat, alaturi de PSD, ca duce tara de rapa, UDMR va ceda si va veni cu arme si bagaje in tabara opozitiei. In aceasta eventualitate, aparent cel putin, situatia va fi transata. In sensul ca opozitia se va alia si va instala un guvern.
Este doar o aparenta. Batalia nu se transeaza dupa regulile unui stat democratic. In care, ori de cate ori se formeaza o majoritate, care are, deci, in spate cea mai mare sustinere populara, ea poate propune un guvern, iar Presedintele nu face altceva decat sa se conformeze regulilor si practicilor democratice. Noi avem, deja, de doua ori experienta diametral opusa. O data, la sfarsitul anului 2004, cand desi PSD a castigat alegerile in alianta cu PC, Basescu a reusit, fortand Constitutia, sa pulverizeze acest avantaj si sa formeze o noua majoritate a Aliantei DA. Impunand, astfel, un guvern, Tariceanu, cu care apoi a intrat intr-un grav conflict. Iar a doua oara, recent, cand Guvernul Boc a fost demis de Parlament, unde s-a format o noua majoritate, ignorata de Traian Basescu, prin instalarea la Palatul Victoria a unui nou guvern, tot Boc.
Daca pana acum Traian Basescu nu s-a conformat regulilor democratice, de ce ar face-o in viitor? Raspunsul la aceasta intrebare ne arata ca opozitia are nevoie de ceva mai mult decat consacrarea ei ca majoritate pentru a forma un guvern. Opozitia trebuie sa aiba capacitatea de a-l elimina pe Traian Basescu.
Conform Constitutiei, Traian Basescu nu poate fi scos, in mod democratic, din carti, decat prin suspendare, urmata de referendum, sau prin demitere prin inalta tradare. Despre demitere prin inalta tradare nu se prea vorbeste. In schimb, tema suspendarii este din ce in ce mai mult lansata pe piata.
Desi, o suspendare acum, cat timp UDMR joaca cu tabara Basescu, este prematura.
www.sroscas.ro
 

Comentarii

comentarii