Acas─â Politica Dan Barna, examen crucial pentru USR

Dan Barna, examen crucial pentru USR

1140
DISTRIBUIȚI

N─âscut─â din Pia╚Ťa Victoriei, dintr-o osmoz─â rapid─â a grup─ârilor #Rezist, unele pa╚Önice, altele fascistoide, Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia se afl─â ├«n fa╚Ťa unui examen crucial. ╚śi asta la scurt timp dup─â ce la europarlamentare a ob╚Ťinut un scor surpriz─â, de 20%. Cum va face USR fa╚Ť─â lin╚Öajului, poate pe deplin meritat, la care este supus liderul ei, Dan Barna? Care va fi comportamentul la preziden╚Ťiale al electoratului USR?

Dan Barna se afl─â ├«n epicentrul a dou─â scandaluri care ├«i pot fi fatale oric─ârui candidat preziden╚Ťial. ╚śi cu at├ót mai mult unui candidat sus╚Ťinut de un electorat care proclam─â suprema╚Ťia legii ╚Öi a moralei ├«n politic─â. ╚śi tocmai despre asta este vorba. Primul scandal este generat de o serie ├«ntreag─â de dezv─âluiri, aparent de pres─â, dar care par documentate de un departament specializat al unui serviciu secret, viz├ónd grave ilegalit─â╚Ťi s─âv├ór╚Öite de acesta pe bani europeni. ╚śi care cine ╚Ötie c├ónd vor fi anchetate ╚Öi elucidate. P├ón─â una alta, un adev─ârat tsunami l-a lovit pe cel care, p├ón─â mai ieri, era principalul contracandidat al lui Klaus Iohannis.

S─â ne ├«ntoarcem pu╚Ťin ├«n trecut. P├ón─â la apari╚Ťia acestor dezv─âluiri, cele mai mari ╚Öanse de a se confrunta cu Klaus Iohannis ├«n al doilea tur de scrutin le avea liderul USR Dan Barna. Acesta poten╚Ťial era sus╚Ťinut de 20% dintre aleg─âtorii Rom├óniei, un scor confirmat la europarlamentare ╚Öi, aten╚Ťie, un electorat ├«n cre╚Ötere. ├Än timp ce un alt posibil finalist la acea dat─â, respectiv p├ón─â de cur├ónd, era Viorica D─âncil─â, liderul unui partid al c─ârui electorat s-a contractat ├«n mod dramatic, a╚Öa cum s-a v─âzut la europarlamentare. Iar fenomenul de contrac╚Ťie a continuat, ├«ns─â╚Öi Viorica D─âncil─â declar├ónd public, ├«n calitate de pre╚Öedinte al partidului ╚Öi de preziden╚Ťiabil, c─â PSD continuase s─â scad─â imediat dup─â ├«ncarcerarea lui Livu Dragnea, ajung├ónd la un minim de 17%. Spre deosebire de Viorica D─âncil─â, care a suferit ├«n mod inevitabil o uzur─â, ├«ntruc├ót s-a aflat la guvernare, Dan Barna crea imaginea plin─â de dinamism a unui lider t├ón─âr, curat, neatins de nenum─âratele vicii generate de exerci╚Ťiul puterii. Din aceast─â perspectiv─â ╚Öi nu numai, el avea ╚Öi un ascendent ├«n fa╚Ťa lui Klaus Iohannis, ├«n eventualitatea unei confrunt─âri finale. O confruntare final─â cu Klaus Iohannis ar fi ├«nsemnat nu numai o b─ât─âlie electoral─â pe cinste, ├«n interiorul frontului anti-PSD, ci ╚Öi un veritabil r─âzboi al zeilor din Olimp. ├Äntruc├ót Klaus Iohannis era ╚Öi este sus╚Ťinut de o parte ├«nsemnat─â a factorului intern ÔÇô ╚Öefii serviciilor secrete, care au f─âcut scut ├«n jurul lui, ╚Öi de o parte a celorlalte institu╚Ťii de for╚Ť─â ÔÇô  precum ╚Öi de factorul extern, respectiv ├«ntregul angrenaj de care dispune Germania ├«n Rom├ónia, sistem bancar, corpora╚Ťii, funda╚Ťii, sistem de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, intelectualitate, pres─â, suport electronic, etc. Iar Dan Barna, la r├óndul s─âu, reprezint─â o crea╚Ťie ╚Öi totodat─â un trofeu al unei ├«nsemnate p─âr╚Ťi a statului subteran, exist├ónd o unanimitate ├«n sensul c─â USR ╚Öi liderul acestui partid s-au n─âscut ╚Öi s-au dezvoltat ├«n retortele unor laboratoare conduse de Florian Coldea, fostul ╚Öef operativ al Serviciului Rom├ón de Informa╚Ťii, ├«nc─â puternic, ├«nc─â extrem de bine informat, ├«nc─â la butoane ╚Öi dispun├ónd de numero╚Öi acoperi╚Ťi ╚Öi rezervi╚Öti, pe care-i poate pune oric├ónd ├«n mi╚Öcare. ╚śi, de asemenea, beneficiind de o sus╚Ťinere din partea factorului extern, Fran╚Ťa, al doilea pol al puterii ╚Öi influen╚Ťei la nivel european.

O asemenea confruntare, l─âsat─â liber─â, ar fi putut crea cu adev─ârat o atmosfer─â de alegeri preziden╚Ťiale, o stare de spirit specific─â ├«n r├óndul popula╚Ťiei pentru un eveniment de o asemenea anvergur─â ╚Öi ar fi putut genera dezbateri reale ╚Öi profunde despre priorit─â╚Ťile Rom├óniei pentru urm─âtorii cinci ani. Ca s─â nu mai vorbim de faptul c─â pentru prima dat─â ├«n istoria recent─â finala preziden╚Ťialelor ar fi fost jucat─â de doi reprezentan╚Ťi ╚Öi de dou─â for╚Ťe politice din Dreapta spectrului politic.

Deznod─âm├óntul acestei confrunt─âri reprezenta ╚Öi el o necunoscut─â. ├Än definitiv, ├«n al doilea tur al preziden╚Ťialelor, pentru cine aveau s─â opteze rom├ónii? Pentru cel care a mai de╚Ťinut un mandat, c─âp─ât├ónd o oarecare experien╚Ť─â cu bunele ╚Öi cu relele ei, dar care s-a ╚Öi compromis prin c├óteva gre╚Öeli inten╚Ťionate ╚Öi mult mai multe gre╚Öeli neinten╚Ťionate sau pentru un candidat mai t├ón─âr, mai proasp─ât, sus╚Ťinut ├«n principal de o forma╚Ťiune politic─â la ├«nceput isteric─â ╚Öi apoi domesticit─â, un reprezentant recunoscut ca atare al societ─â╚Ťii corporatiste, care tinde s─â domine Rom├ónia? ╚śi era interesant de v─âzut pentr cine ar fi optat electorii, ├«n frunte cu cei ai PSD, ai c─âror candida╚Ťi au fost sco╚Öi din joc ├«n primul tur. Pentru inamicul num─ârul unu, Klaus Iohannis, sau pentru inamicul num─ârul doi, Dan Barna?

Ei bine, aceast─â confruntare a╚Öteptat─â de foarte mul╚Ťi anali╚Öti se pare c─â a fost ratat─â. Statul subteran, partea aflat─â oficial la putere, a intervenit ├«n for╚Ť─â ├«ntr-o ├«ncercare cu mari sor╚Ťi de izb├ónd─â de a-l scoate din joc pe Dan Barna prin compromitere, mont├óndu-i la momentul potrivit dezv─âluiri zdrobitoare.

Dac─â Dan Barna este scos din joc, teoretic ├«n final─â al─âturi de Klaus Iohannis r─âm├óne Viorica D─âncil─â. Pentru c─â ea este reprezentanta celei de-a treia for╚Ťe politice, relativ egal─â cu celelalte dou─â. Extrem de convenabil pentru Klaus Iohannis. Pentru c─â nu va avea de purtat o lupt─â pe un front pe care nu este exersat, respectiv ├«n interiorul frontului anti-PSD. Dimpotriv─â, se va lupta p├ón─â ├«n ultima clip─â ├«mpotriva PSD, un partid pentru moment cel pu╚Ťin erodat de putere, cu un electorat ├«n contrac╚Ťie, iar la cap─âtul acestei lupte inegale va putea s─â spun─â c─â este omul care, istoric vorbind, a pus cap─ât suprema╚Ťiei PSD, care nu mai dispune nici de Guvern, nici de vreo majoritate parlamentar─â. ├Än felul acesta, electoratul anti-PSD va fi ╚Öi el domesticit ╚Öi adjudecat integral de Klaus Iohnnis ╚Öi de PNL.

╚śi astfel avem de-a face, cel pu╚Ťin ├«n acest prim tur de scrutin, cu un simulacru de alegeri. Cu alegeri preziden╚Ťiale scoase de c─âtre factorul intern ╚Öi factorul extern ├«n afara oric─ârei competi╚Ťii de tip democratic. Alegeri f─âr─â istorie. ╚śi f─âr─â pic de credibilitate.

Dac─â voturile date de cet─â╚Ťenii Rom├óniei ar fi num─ârate de cine voteaz─â ╚Öi nu de institu╚Ťii militarizate ÔÇô din aceast─â perspectiv─â Rom├ónia este un caz unic printre democra╚Ťii ÔÇô atunci un iepura╚Ö electoral ar mai putea s─â sar─â din p─âl─ârie ╚Öi s─â dea peste cap jocurile factorului intern ╚Öi factorului extern. Acest iepura╚Ö, care ar putea atrage voturile anti-Iohannis ╚Öi ├«n general voturile tuturor celor care doresc un pre╚Öedinte non-politician, ar putea s─â fie ├«n mod surprinz─âtor Mircea Diaconu. Dar cine s─â-i numere acestuia voturile?

Mai exist─â ├«ns─â ╚Öi un alt iepure, care poate s─â sar─â din joben chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťiile date. Ultimele m─âsur─âtori f─âcute de institutele de cercetare de pia╚Ť─â, ne arat─â un Dan Barna aflat ├«n c─âdere liber─â ╚Öi un Klaus Iohannis beneficiar al op╚Ťiunilor ratate de liderul USR. Dar dac─â din nou jocurile vor fi f─âcute, mai mult dec├ót oric├ónd, de re╚Ťelele sociale? Dac─â ├«n realitate electoratul USR nu se las─â zdrobit nici de dezv─âluirile care ├«l ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pe Dan Barna drept un corupt ╚Öi nici de recentele ╚Öi ╚Öocantele imagini cu un b─âtr├ón lovit de un atac de cord ╚Öi batjocorit ├«ntr-un mod mai mult dec├ót imoral, de-a dreptul cinic de staff-ul de campanie al lui Dan Barna, ├«n prezen╚Ťa acestuia? Dac─â electoratul USR rezist─â?

Comentarii

comentarii