Acasă Politica Dan Motreanu, PNL: “Amânaţi liberalizarea vânzării pământului !”

Dan Motreanu, PNL: “Amânaţi liberalizarea vânzării pământului !”

DISTRIBUIȚI

amanati liberalizarea -foto Dan-MotreanuÎn Timiş, peste 150.000 de hectare aparţin străinilor, iar la nivel naţional, 700.000 de ha

În timp ce, de ani de zile, cetăţenii străini cumpără la greu pământ agricol, în Timiş şi în întreaga ţară, agricultura primeşte o nouă “lovitură”: din ianuarie 2014, orice persoană din Uniunea Europeană va putea să achiziţioneze suprafeţe nelimitate de pământ românesc.

În Timiş, peste 150.000 de hectare aparţin străinilor, iar la nivel naţional, 700.000 de ha.

Sărăcie şi lipsă de capital

Există teama că liberalizarea pieţei funciare îl va duce la sapă de lemn pe fermierul român, de aceea Dan Motreanu, fostul ministru al Agriculturii, a înaintat un document actualului ministru al Agriculturii, Daniel Costantin, pentru a cere amânarea acestei liberalizări. ”Din analiza datelor statistice prezentate se observă că deja o parte importantă a terenurilor agricole este deţinută de cetăţenii străini, ceea ce arată că există un interes în acest sens, şi prin urmare, există riscul ca, începând cu 1 ianuarie 2014, să se producă în România, pe fondul sărăciei, lipsei de capital şi a unui sistem încurajator de creditare, un transfer masiv de proprietate către cetăţenii străini. Toate acestea arată că, cel puţin în acest moment, pentru cetăţeanul român nu există egalitate de şanse, principiu fundamental al UE, pentru acumulare de capital şi dezvoltare, având în vedere că preţurile actuale ale terenurilor agricole sunt relativ mari în raport cu puterea de cumpărare, iar sprijinul acordat este mult sub cel mediu primit de fermierii din alte ţări UE. Un alt risc care ar putea interveni este acela în care o parte din investitorii străini să folosească această oportunitate doar pentru a crea o piaţă speculativă cu terenurile agricole în România, ceea ce ar pune în pericol securitatea agricolă a statului român”, atrage atenţia Dan Motreanu.

Pământul va rămâne în România

Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale Timiş, spune că, dat fiind faptul că România se află în Uniunea Europeană, trebuie respectate legile şi cerinţele UE. „Pământul va rămâne în România. Nimeni nu îl va lua dincolo. În plus, fiindcă suntem membri ai UE, trebuie să ne supunem legilor UE!”, a declarat Matei.
La nivelul judeţului Timiş, cele peste 150.000 de ha erau cumpărate de italieni, germani şi arabi, la sfârşitul anului 2012. Multe terenuri sunt deţinute şi de austrieci şi spanioli. Fiindcă preţul la pământ este foarte mic în Timiş (2.500 euro hectarul), faţă de 15.000 de euro cât este în alte ţări din UE, străinilor le convine să investească aici, mai ales că şi legislaţia este permisivă şi oferă unele facilităţi. În ultima vreme, cei mai interesaţi de cumpărarea de terenuri agricole în Timiş sunt investitorii din unele ţări din Orientul Mijlociu: Emiratele Arabe, Liban, Iran, Irak, Siria sau Arabia Saudită. „De altfel, liberalizarea pieţei funciare s-a concretizat în timp la noi. Vânzări de terenuri către cetăţeni străini s-au făcut, fie pe firmă, fie pe persoană fizică. Acum, normal e să intrăm în legalitate. Ceea ce UE a propus cu această liberalizare se va pune şi în practică”, a precizat Matei. Amintim că Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia şi Slovacia, ţări membre ale Uniunii Europene, au obţinut de la Comisia Europeană o prelungire a perioadei de tranziţie şi, implicit, a amânării momentului liberalizării pieţei terenurilor agricole şi forestiere.

Comentarii

comentarii