Acas─â Stiri recomandate Daniel Funeriu, un ministru pentru interesele familiei sale

Daniel Funeriu, un ministru pentru interesele familiei sale

2817
DISTRIBUIȚI

Ministrul Educa┼úiei, Cercet─ârii, Tineretului ┼či Sportului, Daniel Funeriu, pozeaz─â ├«n cavalerul f─âr─â pat─â ┼či prihan─â care-┼či jertfe┼čte timpul ┼či capacit─â┼úile politico-manageriale pentru binele ├«nv─â┼ú─âm├óntului rom├ónesc. Este binecunoscut─â recenta disput─â dintre ministrul ├«n func┼úie ┼či predececorii s─âi Ecaterina Andronescu ┼či Andrei Marga. „ Marga ┼či Andronescu fac parte din ga┼čca celor care atunci c├ónd au fost mini┼čtri au alocat sume semnificativ mai mari universit─â┼úilor pe care le conduc. Asta numesc eu conflict de interese. Au f─âcut ceva imoral. Este imoral s─â finan┼úezi propria universitate. Este gre┼čit ca un ministru s─â poat─â aloca arbitrar sume de bani universit─â┼úii din care provine. ├Ämpotriva acestui arbitrar am luptat ┼či finan┼úarea se va face de acum pe criterii de performan┼ú─â”, a declarat Daniel Funeriu.
├Äns─â ├«ntre vorbele ministrului ┼či practica sa exist─â o mare discrepan┼ú─â. Ministrul Funeriu a alocat sume uria┼če de bani unei universit─â┼úi, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, pentru investi┼úii inutile ┼či ├«n condi┼úii cel pu┼úin dubioase. Mai mult, acela┼či ministru tolereaz─â o situa┼úie la limita legii legat─â de rectorul aceleia┼či universit─â┼úi, controversata Lizica Mihu┼ú, care a reu┼čit s─â ocupe gradele universitare de conferen┼úiar ┼či profesor universitar, apoi s─â ajung─â chiar conduc─âtor de doctorat ├«n Gramatic─â de┼či, dup─â cum s-a demonstrat public, nu ├«ndeplinea condi┼úiile legale pentru a accede la aceste calit─â┼úi deoarece a sus┼úinut un doctorat nu ├«n Filologie ci ├«n Istoria teatrului. De ce tolereaz─â Daniel Funeriu ilegalit─â┼úile ┼či ├«nchide ochii ? Simplu: pentru c─â tat─âl s─âu, profesorul Ionel Funeriu, este cadru didactic la universitatea de stat din Arad, fiind chiar coleg la ┼čcoala doctoral─â cu Lizica Mihu┼ú ┼či c├ó┼čtig─â sume frumoase care i-ar face s─â p─âleasc─â pe dasc─âlii care abia ├«┼či acoper─â facturile la ├«ntre┼úinere.

Tat─â de ministru, prodecan onorific

Prof. univ. dr. Ionel Funeriu are onoarea de a fi tat─âl ministrului Daniel Funeriu. Fiul s─âu l-a caracterizat public: „Tat─âl meu este profesor universitar cu mult ├«nainte s─â fiu eu ministru. A fost ales prodecan la o universitate din Rom├ónia, cu mult ├«nainte s─â fiu eu ministru. Tat─âl meu are exact salariul legal, nu este unul extraordinar. Face parte din ga┼čca exper┼úilor.” ├Än mare parte, fiul are dreptate: tat─âl s─âu are un CV impresionant, care, din punct de vedere profesional este irepro┼čabil. Singurele semne de ├«ntrebare privind trecutul s─âu s-ar putea referi la perioada 1984-1987, c├ónd profesorul Ionel Funeriu a fost, cit─âm: „lector de limba ┼či civiliza┼úia rom├ón─â la Universit├ę des Sciences Humaines, Strasbourg (1984–1987)”. L─âs─âm altora pl─âcerea s─â analizeze condi┼úiile ├«n care un profesor universitar putea, ├«n perioada comunist─â, s─â ajung─â s─â stea c├ó┼úiva ani la Strasbourg ┼či ce servicii sau institu┼úii ale statului ceau┼čist permiteau aceasta. Ajung├ónd mai aproape de zilele noastre, g─âsim ocupa┼úia actual─â a tat─âlui ministerial : dup─â o carier─â prodigioas─â la Universitatea de Vest din Timi┼čoara ┼či o scurt─â trecere la Universitatea privat─â Tibiscus din acela┼či ora┼č, Ionel Funeriu ajunge cadru didactic universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. ├Än anul 2008, el a c├ó┼čtigat un salariu anual net de 108.000 lei iar ├«n 2009, conform declara┼úiei publice de avere, a suferit rigorile crizei, c├ó┼čtig├ónd „doar” 70.000 lei (net) din salarii plus 2.500 lei ca evaluator ARACIS ┼či din comisii de doctorat. Cum a c├ó┼čtigat ace┼čti bani ? Ca profesor universitar ┼či, din 2008, prodecan, ├«n condi┼úiile ├«n care prezen┼úa sa la Arad era cvasi-simbolic─â (1-2 zile pe s─âpt─âm├ón─â c├ónd avea c├óteva ore de curs, de┼či calitatea de prodecan impunea o prezen┼ú─â zilnic─â la facultate). C├ót de pu┼úin extraordinar este acest salariu ├«i l─âs─âm s─â aprecieze pe profesorii care c├ó┼čtig─â de c├óteva ori mai pu┼úini bani lunar dec├ót tat─âl ministerial.

Investi┼úii pe bani (publici) grei la universitatea lui t─âticu’

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a f─âcut obiectul a numeroase anchete de pres─â privind, pe de o parte, modul ├«n care banul public a fost cheltuit discre┼úionar pentru investi┼úii inutile ┼či, pe de alt─â parte, cum a crescut ca F─ât Frumos din pove┼čti averea rectorului, Lizica Mihu┼ú, ├«n urma derul─ârii acestor investi┼úii. Ca simplu fapt divers, de 11 ani, de c├ónd a ajuns rector (fiind, actualmente, la al treilea mandat ┼či av├ónd v├órsta de 65 de ani, ceea ce presupune c─â ar fi fost pensionabil─â, conform legisla┼úiei Rom├óniei, de 7 ani), Lizica Mihu┼ú a str├óns, oficial, zece case sau apartamente ├«n ┼úar─â ┼či Ungaria, f─âr─â ca acest fapt s─â dea de g├óndit institu┼úiilor abilitate, gen A.N.I.
Ce este semnificativ este faptul c─â, ├«n perioad─â de criz─â, ministerul condus de Daniel Funeriu a alocat milioane de euro ca finan┼úare bugetar─â pentru investi┼úii la universitatea unde tat─âl ministerial este coleg cu rectorul. Iat─â c├óteva exemple: 1.827.794 lei pentru „Laborator de mecatronic─â ┼či autoturisme rutiere”. ├Än fapt, este vorba despre un service auto construit l├óng─â corpul fostei Facult─â┼úi de Inginerie (aflat ├«n conservare de ani de zile), laborator finalizat anul trecut de c├ónd st─â nefolosit, a┼čtept├ónd un investitor serios pentru a fi ├«nchiriat, contra ┼čp─âgilor de rigore pentru buzunarele rectorului, ca de obicei. Alt obiectiv de investi┼úii finan┼úat de Minister este un c─âmin studen┼úesc, D + P + 4E, cu 180 locuri ┼či condi┼úii de confort de trei stele, investi┼úia fiind de 8.256.770 lei la care se adaug─â 155.362 lei pentru mutarea unui post trafo. ├Än fapt, cl─âdirea c─âminului se ridic─â ├«n cimitirul „Eternitatea” din Arad, la doi pa┼či de ultimele morminte, ceea ce creaz─â un cadru inegalabil pentru studen┼úii stresa┼úi de sesiunile de examene. Mai adaug─âm o finan┼úare bugetar─â de 8.866.548 lei pentru supraetajarea corpului de cl─âdire din Complexul universitar M (Mic─âlaca). Supraetajarea a fost necesar─â pentru mutarea Facult─â┼úii de Inginerie ├«n complexul universitar. ├Äns─â, ├«n acela┼či timp, un alt corp de cl─âdire, de parter plus dou─â etaje, cu s─âli de curs, seminar ┼či laboratoare, din Calea Aurel Vlaicu, fost─â cl─âdire a Facult─â┼úii de Inginerie, proasp─ât renovat, a fost b─âgat ├«n conservare, st├ónd ├«ncuiat de ani de zile. Ceea ce demonstreaz─â faptul c─â ministerul a alocat aproape 9 milioane lei ├«n condi┼úiile ├«n care facultatea respectiv─â dispunea de spa┼úii suficiente pentru func┼úionare. Alte spa┼úii zac nefolosite: o cl─âdire cu mai multe etaje, numit─â Incubator de afaceri st─â cu lac─âtul pe u┼č─â, iar fostul pavilion administrativ al serelor din Arad, devenit spa┼úiu al Universit─â┼úii este mai mult nefolosit. O alt─â achizi┼úie, sunt atelierele fostei fabrici de ceasuri, aflate ├«n ruin─â, dar care figureaz─â pe h├órtiile Universit─â┼úii ar─âdene de stat, preferata ministrului Funeriu, drept spa┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├ónt. Nici acestea nu sunt folosite, fiind pe rolul instan┼úelor peste 20 de procese numai ├«n acest caz.
Nu ├«n ultimul r├ónd trebuie amintit─â alt─â investi┼úie cu dedica┼úie : a┼ča-zisul „centru de practic─â”, Hotel Akademos de pe strada Meresiev (fost hotel al Petrom, cump─ârat de Universitate ├«n urm├« cu ani de zile, pe bani grei f─âr─â justificare), care trebuie reabilitat. Ministerul a alocat alte milioane iar b─âtaia pentru a prinde proiectarea ┼či execu┼úia lucr─ârii este ├«n plin─â desf─â┼čurare. ┼×i de aceast─â dat─â este vorba despre bani publici arunca┼úi f─âr─â rost, ├«n ani de criz─â. S─â nu uit─âm celebra vil─â din sta┼úiunea ar─âdean─â Moneasa (chiar la ┼čtrandul din Moneasa), achizi┼úionat─â ┼či renovat─â pe alte milioane de lei de la buget pentru chefuri discrete ale camarilei rectorului dar ┼či pentru ├«nalt protocol, a┼ča cum s-a ├«nt├ómplat la Revelion c├ónd, ├«n prezen┼úa unor importan┼úi oameni politici, a avut loc inaugurarea oficial─â a obiectivului. ├Än parantez─â fie spus, ├«n aceea┼či sta┼úiune, peste vale, are ┼či Lizica Mihu┼ú o impozant─â vil─â, construit─â ├«n paralel cu renovarea vilei universit─â┼úii…
Am men┼úionat doar o parte din „investi┼úiile” finan┼úate generos de ministrul Daniel Funeriu pentru universitatea unde pred─â ┼či c├ó┼čtig─â bani frumo┼či tat─âl s─âu. Bani aloca┼úi ├«n condi┼úiile ├«n care, ├«n repetate r├ónduri, rectorul Lizica Mihu┼ú a declarat public faptul c─â Universitatea „Aurel Vlaicu” are fonduri de milioane de euro ├«n conturi de depozit la b─ânci comerciale (o ilegalitate care nu a trezit nici o reac┼úie din partea Cur┼úii de Conturi), bani din care ┼či-ar fi putut finan┼úa toate fanteziile.

Ce ilegalităţi tolerează ministrul penru colega tatălui său

Lizica Mihu┼ú a ob┼úinut un titlu de doctor ├«n anul 1980, cu o tez─â av├ónd denumirea : „Mi┼čcarea teatral─â ar─âdean─â. O contribu┼úie la o istorie a teatrului ├«n Transilvania”. Pentru orice vorbitor de limba rom├ón─â, tema ┼či domeniul lucr─ârii sunt evidente: contribu┼úii proprii la istoria teatrului ├«n Transilvania. ├Än plus, conduc─âtor ┼čtiin┼úific a fost regretatul prof. univ. dr. doc. Octavian Gheorghiu, o somitate ├«n domeniul istoriei teatrului. ┼×i acum opera sa, Istoria Teatrului Universal, figureaz─â ca bibliografie recomandat─â pentru lucr─âri ┼čtiin┼úifice de licen┼ú─â la facult─â┼úile de teatru din Rom├ónia. ├Äntreaga comisie de doctorat a fost format─â din oameni de teatru, mare parte de la fostul I.A.T.C. Doar sus┼úinerea a avut loc la Universitatea din Bucure┼čti, unde era asimilat─â ┼čcoala doctoral─â de la I.A.T.C.
Culmea este c─â pe baza acestui doctorat onorabil ├«n probleme legate de Istoria Teatrului, Lizica Mihu┼ú a scos pe pia┼ú─â o diplom─â suspect─â care atest─â c─â ar avea doctorat ├«n Filologie, care este cu totul alt domeniu ├«n clasificarea domeniilor de doctorat, fapt dovedit ┼či de Ordinul 365 din 15 februarie 2007 pentru aprobarea Preciz─ârilor metodologice cu privire la reconfirmarea sau confirmarea calit─â┼úii de conduc─âtor de doctorat, coresponden┼úa ├«ntre domeniile de studii universitare de doctorat, precum ┼či nomenclatorul multilingv al domeniilor de studii universitare de doctorat, publicat ┼či pe site-ul oficial al Universit─â┼úii „Aurel Vlaicu”.
├Än baza acestui document (diploma de doctor dubioas─â, ┼čtampilat─â nu cu ┼čtampila oficial─â a Universit─â┼úii Bucure┼čti ci cu una de circuit intern, de Rectorat), Lizica Mihu┼ú, la acea vreme secretar ┼čtiin┼úific al Facult─â┼úii de Teologie Ortodox─â din Universitatea ar─âdean─â, ┼či-a f─âcut ┼či avizat singur─â dosarul pentru ocuparea postului de conferen┼úiar universitar (1996), apoi de profesor universitar (2000), specializarea Limba rom├ón─â contemporan─â ┼či Teoria limbii, catedra Istoria Bisericii Universale. Culmea este c─â ├«n baza aceluia┼či doctorat ├«n probleme legate de Istoria Teatrului, Lizica Mihu┼ú a ajuns chiar conduc─âtor de doctorat ├«n… Gramatica limbii rom├óne, calitate ├«n care este coleg─â la ┼čcoala doctoral─â a Universit─â┼úii „Aurel Vlaicu” din Arad cu profesorul Ionel Funeriu, tat─âl ministrului Daniel Funeriu (care, spre deosebire de colega sa, are toate calit─â┼úile ┼či competen┼úele legale pentru aceast─â onorant─â calitate).
Impostura rectorului Lizica Mihu┼ú a fost f─âcut─â public─â ├«n pres─â. Mai mult, ministrul Daniel Funeriu a fost sesizat oficial asupra acestui fapt, f─âr─â a avea vreo reac┼úie. ├Än loc s─â aplice legea, ministrul continu─â s─â arunce cu bani publici spre universitatea ar─âdean─â iar pentru rectorul pensionar, la al treilea mandat, care conform noii legi a educa┼úiei ar fi trebuit s─â p─âr─âseasc─â func┼úia, ministrul are o salvare: tot bani de la buget pentru realizarea unui ziar editat de o societate comercial─â ce va fi ├«nfiin┼úat─â ├«n baza art. 129 din Legea Educa┼úiei, de c─âtre Universitatea „Aurel Vlaicu”, ziar unde Lizica Mihu┼ú va ocupa postul de director. Daniel Funeriu, care are o locuin┼ú─â cump─ârat─â recent la Arad, este v─âzut la fiecare vizit─â ├«n ora┼čul de pe Mure┼č lu├ónd masa cu Lizica Mihu┼ú iar tat─âl ministerial a ├«nso┼úit-o pe aceasta ├«ntr-o recent─â vizit─â ├«n Maroc, bine├«n┼úeles, finan┼úat─â tot din fondurile bugetare ale institu┼úiei.
Iat─â deci c├ót de impar┼úial este ministrul Daniel Funeriu ┼či pe ce criterii de performan┼ú─â ┼čtie s─â cheltuiasc─â fondurile bugetare pengru o universitate unde tat─âl s─âu are parte de un tratament privilegiat (coinciden┼ú─â sau nu), exact cam de c├ónd onorabilul s─âu fiu a ajuns s─â fie cunoscut ca membru al grupului de consilieri ai pre┼čedintelui Traian B─âsescu, europarlamentar apoi ministru al Educa┼úiei.

Liga pentru Egalitate de ┼×anse ├«n ├Änv─â┼ú─âm├óntul Superior Rom├ónesc

Comentarii

comentarii