Acasă Actualitate Dar de preţ pentru preotul ortodox din Sânnicolau Mare, Călin Cioban: brâul...

Dar de preţ pentru preotul ortodox din Sânnicolau Mare, Călin Cioban: brâul roşu

DISTRIBUIȚI

Brâul roşu sau bederniţa purtată de preoţii ortodocşi este un însemn de recunoaştere a veşmintelor episcopale, purtat şi de preoţii care au primit binecuvântarea de a-l purta, ca recunoaştere a meritelor lor în cadrul bisericii şi al comunităţii.

Un astfel de veşmânt liturgic a primit, recent, şi părintele Călin Cioban din Sânnicolau Mare, cu binecuvântarea ÎPSS Ioan Mitropolit al Banatului.

Brâul roşu un semn distinctiv al arhiereilor, pe care îl pot dobândi uneori şi preoţii cu merite deosebite, dar dreptul de a conferi această distincţie îl au numai patriarhii şi mitropoliţii.

Bederniţa simbolizează “sabia duhului prin care se ucid vrăjmaşii credinţei, cei văzuţi şi cei nevăzuţi”, amintind şi de biruinţa lui Iisus asupra morţii.

Între activităţile pastorale şi misionare ale părintelui Călin Cioban descoperim multe vizite în spitale, la cămine de bătrâni sau pentru copii, în familii nevoiaşe sau în care sunt persoane singure, unde “dar din dar se face Rai”. Părintele şi echipa sa le duce acestora medicamente, haine, alimente.

“Ne bucurăm că Mitropolitul Ioan al Banatului ne-a făcut această cinste, de a-i da părintelui nostru brâul roşu. Este o recunoaştere a muncii sale, iar Părintele Mitropolit Ioan a dat dovadă de preţuire pentru întreaga noastră comunitate creştină”, au spus credincioşii, într-o scrisoare trimisă redacţiei Ziua de Vest.

Brâul roşu este atestat ca parte componentă a odăjdiilor episcopale încă din secolul VI, dar obârşia sa nu-i pe deplin lămurită.  

Comentarii

comentarii