Acasă Cultura Dascălii artiști plastici din Timiș au oferit o seară de normalitate, multă...

Dascălii artiști plastici din Timiș au oferit o seară de normalitate, multă bucurie și emoție, joi, la bastionul Theresia

DISTRIBUIȚI

Joi 21 octombrie, de la ora 17.00, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Uniunea Artiștilor Plastici Timișoara au organizat vernisajul ineditei expoziții de artă plastică a cadrelor didactice, în cadrul secției de artă Deliu Petroiu, a Bibliotecii Județene Timiș, din complexul bastionul Theresia.

Astfel, și-au expus lucrările de pictură zeci de profesori talentați din cadrul unităților școlare din Timiș, care sunt pasionați de  arta plastică și creează cu pasiune și talent. Unii sunt membri ai UAP Timișoara, alții nu sunt membri.

Cu acest prilej, prof. Marin Popescu, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, a avut un emoționant discurs prin care și-a arătat admirația față de dascălii artiști. În mod plastic, el i-a comparat pe profesori cu marii actori și regizori de film, care își fac scenariul, îl și joacă și, astfel, reușesc să transmită emoția fundamentală în actul artistic, dar și în procesul educației.

”În spatele minunatelor lucrări de pictură expuse, se află dascălii de școală. Eu îl văd pe dascăl ca pe un actor și regizor. El regizează scenariul lecției și își joacă și rolul. Această perspectivă a actorului de film și teatru a profesorului nu am știut că poate fi dublată de a o altă perspectivă pentru arta plastică, pentru estetic, pentru a crea frumosul și a transmite o altfel de emoție. Și actorul transmite emoție, iar profesorul, adevăratul profesor, trebuie să transmită și el emoție elevilor.

Cred că în ultimii 30 de ani profesorii s-au îndepărtat mult de emoție. Avem puțini profesori care reușesc să o transmită.  Mă bucur că suntem sănătoși și suntem aici prezenți la acest vernisaj minunat de pictură, ceea ce este un lucru mare și primordial în aceste zile de pandemie. Mă bucur că sunt alături de dumneavoastră la acest eveniment emoționant deosebit.

Am văzut că și-au expus tablourile colegi din Timișoara, dar și din cadrul școlilor din județ. Am aflat că pictează dascăli din Știuca, Jimbolia sau Sânnicolau Mare. Nu știam că au asemenea preocupări artistice. Mă bucur foarte mult de acest eveniment, cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-o situație extrem de delicată provocată de pandemie în care vorbim de activități didactice online și față în față, colegii noștri profesori și-au făcut timp a se bucura de viață prin intermediul artei plastice.

Acesta este mesajul pe care îl văd astăzi la vernisajul expoziției de pictură. Suntem așa de obosiți de perspectiva pandemică nebună în educație, încât uităm de noi, să ne mai bucurăm, să fim împreună, uităm să ne mai bucurăm de frumosul pe care îl dăruim sau îl vedem în jurul nostru și, prin urmare, nu îmi rămâne decât să vă mulțumesc foarte mult pentru acest minunat eveniment de artă. Este una dintre cele mai frumoase zile ale acestui an alături de dumneavoastră profesorii-artiști, de esteticul artei, de relaxare, de emoție. Faceți lucruri admirabile atât în viața dumneavoastră, cât și în viața școlii din Timiș, iar asta e o stare de normalitate”.

Fiindcă expoziția de artă plastică aflată la a opta ediție a avut un succes foarte mare și a oferit celor prezenți o enormă bucurie de a fi împreună și, de fapt, a oferit o stare firească umană, în îngrozitoarea criză sanitară, s-a propus ca evenimentul să fie organizat de două ori pe an.

Prof. Marin Popescu și-a confirmat sprijinul: ”Susțin și eu că ne dorim două expoziții pe an și sunt convins că mai sunt colegi profesori care mai au asemenea preocupări artistice. Aveți suportul ISJ Timiș și pe al meu, personal. Iubesc foarte mult ceea ce faceți, sunteți frumoși și minunați și vă iubesc și pe dumneavoastră, fiindcă sunteți dedicați și preocupați de frumos și de a transmite emoții prin artă, un lucru necesar dascălului, profesorului. Mă bucur foarte mult și trăiesc momente de bucurie și normalitate în pandemia COVID19, alături de colegii profesori”, a fost mesajul emoționant al șefului ISJ Timiș, prof. Marin Popescu, joi 21 octombrie 2021.

 

 

Comentarii

comentarii