Acasă Eveniment Dascălii din Timiş ameninţă cu proteste dacă li se vor tăia salariile

Dascălii din Timiş ameninţă cu proteste dacă li se vor tăia salariile

DISTRIBUIȚI

„Guvernul Boc” bagă mâna în buzunarele dascălilor…
După ce şi-a asumat răspunderea pentru o lege a învăţământului extrem de controversată, „Guvernul Boc” dă o nouă lovitură sub centruă învăţământului românesc. Dacă ar fi promoulgată, ultima variantă a Legii unice de salarizare ar reduce drastic salariile dascălilor din şcoli, licee şi facultăţi. Concret, în condiţiile unui salariu minim brut de 600 lei, dascălii pot pierde între 10% – 40% din salariu. Sindicaliştii din învăţămntul timişean sunt extrem de revoltaţi şi susţin că mişcările de protest vor fi aproape iminente, dacă această lege va fi promulgată. S-ar putea ajunge uşor până la blocarea începutului de an şcolar.

Profesorii, puşi la colţul societăţii

„Salariile dascălilor pot scădea, în medie, cu 20%, dacă această lege unică de salarizare va fi pusă în vigoare. Ce fac actualii guvernanţi este o bătaie de joc. Au blocat legea măririlor salariale şi acum ne mai dau o lovitură. Mă aştept la orice odată cu începerea anului şcolar. Foarte probabil, vom organiza mişcări de protest şi s-ar putea ajunge chiar la o grevă generală”, spune Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean. Situaţia dascălilor din şcoli şi licee este şi aşa foarte ciudată. Ministerul Educaţiei a cerut special ca la nivelul fiecărui judeţ să se reducă 6% din normele didactice, din septembrie. Astfel, foarte mulţi profesori şi-ar pierde catedrele şi ar trebui să se apuce de altceva.

În universităţi, dezastrul este total…

Profesorii universitari susţin că pierd şi mai mult dacă legea salarizării unice va fi promoulgată. „Este un dezastru, salariile în universităţi vor scădea cu până la 40%. Un profesor universitar va lua în mână 2.700-2.800 de lei, de la aproximativ 4.000, cât este salariul în prezent. Cea mai mare dramă va fi a asistenţilor, care vor ajunge să câştige net în jur de 8 milioane de lei vechi. Trebuie să ne întâlnim de urgenţă şi să punem la punct ample mişcări de protest. Conform acestei legi, învăţământul a ajuns în a treia treime a grilei de salarizare”, susţine Ilare Bordeaşu, preşedintele Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de vest. În cel mai fericit caz, dascălii norocoşi ar putea rămâne cu salariile îngheţate. Majoritatea va pierde însă semnificativ la leafă.

Comentarii

comentarii