Acasă Actualitate Dascălii din Timiş ar fi boicotat tezele cu subiect unic…

Dascălii din Timiş ar fi boicotat tezele cu subiect unic…

DISTRIBUIȚI

Sindicaliştii din învăţământ au căzut din nou la pace cu guvernanţii
Ilarie BordeasuMinţiţi de nenumărate ori de putere, dascălii au dovedit încă o dată că au lideri de paie. Boicotarea tezelor cu subiect unic şi trei zile de grevă generală în învăţământul românesc s-au dovedit a fi doar praf în ochi. Ieri, la Bucureşti, cele patru mari sindicate din învăţământul românesc au căzut la pace cu Guvernul. Acordul semnat miercuri prevede un buget de 6 % din PIB pentru Educaţie, legea unică a salarizării şi cea a descentralizării. Sindicaliştii din Timiş nu sunt de acord cu poziţia colegilor de la Bucureşti. Cel mai radical este Ilare Bordeaşu, preşedintele Sindicatului “Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de vest. “Noi niciodată nu am fi semnat un asemenea document. Ne discredităm ca lideri, nimeni nu va mai avea încredere în noi şi toţi vor zice că facem jocurile puterii”.

Tezele cu subiect unic, gata de start

Pacea sindicate-putere redă liniştea elevilor.
Aceştia vor suţine, joi, prima teză cu subiect unic – limba şi literatura română.
Examenul a fost decalat cu două zile după anunţul de boicotare făcut de sindicaliştii din învăţământ.
“Dacă eram acolo, nu semnam acest acord.
Nu este doar poziţia mea, ci a 65% dintre oamenii pe care îi reprezint în Timiş.
Dacă este să mă iau însă după actualele condiţii, cred că protocolul de azi (n.r. – miercuri, 6 mai) este un lucru bun.
E adevărat am fost minţiţi de prea multe ori ca să mai credem în promisiuni. Cea mai importantă realizare a acestui protocol cred că este rezolvarea titularizării în învăţământ”, spune Virgil Popescu, liderul Sindicatului “Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar Timiş.

Speranţe fără certitudini…

Reprezentantul celuilalt sindicat important din învăţământul preuniversitar timişean, Marian Uţă, preşedintele FEN, este de acord cu decizia de la Bucureşti, chiar dacă aceasta nu oferă certitudini. “Niciodată nu putem avea certitudini.
Eu spun că am obţinut câteva puncte importante, legea unică a salarizării, luată după un model din UE, prevede ca dascălii să fie încadraţi în prima treime a salariilor naţionale. Pe 15 mai reluăm negocierile. Oricând, greva poate fi repusă pe tapet. Am făcut compromisuri, dar ele ţin de arta negocierilor”.
În Timiş, 68% dintre profesorii afiliaţi la FEN au fost pentru boicotarea tezelor cu subiect unic şi 60% pentru declanşarea unei greve generale pe timp nelimitat.

Învăţământul, în vârful ierarhiei salariilor?

Dascălii din învăţământul universitar au fost încă de la început alături de colegii lor, chiar dacă în cele trei zile de grevă preconizate contribuţia lor era infimă.
Ei nu puteau bloca niciun examen important şi nici să aducă vreun prejudiciu de orice fel Ministerului Educaţiei. “Noi niciodată nu am fi semnat un asemenea document.
Ne discredităm ca lideri, nimeni nu va mai avea încredere în noi şi toţi vor zice că facem jocurile puterii. Oricum, dacă prevederile acordului semnat la Bucureşti nu vor fi respectate la sfârşitul lui mai declanşăm greva generală fără vreun avertisment”, ameninţă Ilare Bordeaşu, preşedintele Sindicatului “Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de vest.
În Timiş, 72% dintre angajaţii sistemului de învăţământ universitar au votat la referendumul intern pentru grevă generală.
Primul termen cheie al înţelegerii sindicate-Ministerul Educaţiei va fi pe 30 iunie.
Atunci este preconizată apriţia legii unice a salarizării, lege care ar prevedea ca învăţământul să fie în vârful ierarhiei.

Comentarii

comentarii