Acasă Actualitate Dascălii timişoreni şi-au strigat nemulţumirile în stradă

Dascălii timişoreni şi-au strigat nemulţumirile în stradă

DISTRIBUIȚI

200 de profesori de la „Spiru Haret” au pichetat, vineri, Prefectura Timiş
Cu fluiere şi veste sindicale, aproximativ 200 de dascăli timişoreni afiliaţi la Sindicatul „Spiru Haret” au pichetat, vineri, pentru două ore, Prefectura Timiş. „Jos Guvernul Boc”, „Solidaritate” şi „Ruşine” au strigat la unison profesorii din învăţământul preuniversitar timişean. Salariul de mizerie, nesiguranţa locului de muncă şi sfidarea guvernamentală au fost principalele nemulţumiri ale protestatarilor veniţi de la catedre. Liderii dascălilor au vrut să se întâlnească şi cu prefectul de Timiş, pentru a-i înmâna un protest cu nemulţumirile lor şi a-l informa personal despre problemele din învăţământ. S-au ales însă doar cu o întâlnire cu subprefectul Zoltan Marossy, care a refuzat să le transmită prin porta-voce un mesaj dascălilor, rămaşi în faţa Prefecturii. Joi, dascălii afiliaţi la sindicatul Spiru Haret vor picheta Inspectoratul Şcolar Timiş, apoi vor declanşa un referendum în teritoriu.

Virgil Popescu, ca la prima tinereţe…

„Guvernanţii vor calitate în România la nivelul Uniunii Europene, cu clase de 35-40 de elevi. Acolo orice dascăl câştigă de cel puţin 10 ori mai mult ca noi. Salariul unui profesor român pe o lună este egal cu câteva zile de muncă ale colegilor noştri din întreaga Uniune Europeană, unde nu este aşa o batjocură ca la noi. M-am întâlnit cu colegi din multe ţări şi nimeni nu a putut înţelege cum putem trăi cu o asemnea leafă de mizerie”, a tunat, ca la prima tinereţe, Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” Timiş. La pichetarea prefecturii, mai mulţi profesori au vrut să îşi spună păsurile. Cu toţii au ajuns la limita răbdării. „Acum 20 de ani visam, aici, în faţa prefecturii, să trăim mai bine. Acum, Guvernul Boc ne-a îngropat. Am ajuns pe cea mai de jos treaptă a societăţii”, ne-a spus Ioana Ştefan, profesoară la Şcola Generală 1 din Timişoara. Printre huiduielile şi fluierăturile celor prezenţi, conducerea sindicatului s-a întâlnit cu prefectul Zoltan Marossy, care a promis că va transmite nemulţumirile la Bucureşti şi va face tot ce-i stă în putinţă pentru a rezolva problemele din judeţ.

„Sper să nu fie nevoie să pornim o nouă revoluţie”

Joi, dascălii de la Spiru Haret vor picheta şi Inspectoratul Şcolar Timiş. Tot săptămâna viitoare, cei peste 6.500 de dascălii afiliaţi la „Spiru Haret” Timiş vor participa la un referendum. Ei trebuie să opteze pentru viitoarele forme de protest: grevă generală, blocarea anului şcolar, blocarea examenului de bacalaureat sau doar mitinguri şi proteste de stradă. „Este un prim semnal de alarmă. În orice moment, putem scoate sute sau chiar mii de oameni în stradă. Acţiunile de protest ale dascălilor au început la Timişoara, în locul în care a început revoluţia. Sper să nu fie nevoie să pornim o nouă revoluţie tot de aici”, i-a explicat Virgil Popescu subprefectului cam cum stau treburile în învăţământul preuniversitar timişean. Chiar dacă prefectul Mircea Băcală a vorbit, cu alte ocazii, la portavoce cu profesorii ce protestau în faţa prefecturii, Zoltan Marossy a refuzat să discute cu mulţimea. „Calitatea pe care o am nu-mi permite să participe la dezbateri. Voi trimite nemulţumirile voastre la Bucureşti şi vă asigur că cel puţin din punct de vedere al transportului şcolar, Timişul stă cel mai bine din ţară. Nu vor fi probleme cu copiii care vor trebui duşi la alte şcoli”.

Comentarii

comentarii