De-a Arhitectura invită profesioniștii din domeniul mediului construit și cadrele didactice din ciclul primar să participe la programele educaționale de arhitectură și mediu construit din anul școlar 2025-2026.
Prin implicare, aceștia pot contribui la dezvoltarea unei generații care înțelege, apreciază și participă activ la modelarea spațiului înconjurător.
De peste un deceniu, programele ”De-a arhitectura” aduc în sălile de clasă lecții captivante și activități practice, care stimulează curiozitatea și creativitatea elevilor din România. Programele De-a arhitectura sunt gratuite pentru școlile de stat și sunt finanțate de Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul de arhitectură”. Pentru anul școlar viitor asociația oferă două programe educaționale în școli la ciclul primar:
De-a arhitectura mini, dedicat copiilor de 6-9 ani din clasele I sau a II-a: Durata: 1 lecție/săptămână timp de un an școlar.
Un an școlar – clasa I sau a II-a – opțional CDEOȘ (Curriculum la decizia elevului din oferta școlii).
Doi ani școlari – clasa I + clasa a II-a – opțional CDEOȘ.
Metoda didactică: învățare prin proiect
Tip curriculum: interdisciplinar și integrativ (discipline din ariile curriculare: Limbă și comunicare, Matematică și științe ale naturii, Arte și tehnologii)
De-a arhitectura în orașul meu, dedicat copiilor de 9-12 ani din clasele a III-a sau a IV-a:
Durata: 1 lecție/săptămână timp de un an școlar
Desfășurare, un an școlar – clasa a IV-a – opțional CDEOȘ (Curriculum la decizia elevului din oferta școlii), doi ani școlari – clasa a III-a + clasa a IV-a – opțional CDEOȘ.
Metoda: învățare prin proiect, învățare experiențială. Curriculum: interdisciplinar și integrativ (discipline din ariile curriculare: Om și societate, Matematică și științe ale naturii, Arte și tehnologii
În contextul semnării, la sfârșitul lunii octombrie 2024, a protocolului între Ministerul Educației și Ministerul Culturii, care promovează valorizarea patrimoniului cultural național și colaborarea între instituțiile de cultură și unitățile de învățământ, programele educaționale oferite de De-a Arhitectura devin o punte concretă între teorie și practică. Aceste activități oferă copiilor și tinerilor oportunitatea de a dezvolta atitudini civice responsabile, folosind educația de arhitectură drept resursă și context de învățare complementar. Implicarea arhitecților și a profesorilor în aceste programe demonstrează cum educația culturală contribuie activ la formarea unor generații conștiente de rolul lor în comunitate și societate, oferindu-le un cadru pentru a înțelege și valoriza patrimoniul cultural.
Programele pot fi alese de profesori ca discipline opționale în cadrul Curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ), oferind elevilor oportunitatea de a explora mediul construit prin activități interdisciplinare și practice. Deschiderea înscrierilor cu aproape un an înainte este esențială pentru a permite școlilor și profesorilor să integreze programele oferite de asociație în oferta curriculară, conform calendarului stabilit pentru CDEOȘ. Acest interval oferă, de asemenea, timpul necesar pentru formarea cadrelor didactice și coordonarea echipelor de voluntari/persoane resursă, asigurând o implementare de calitate a programelor De-a arhitectura.
Cine se poate înscrie:
Cadre didactice din ciclul primar interesate să îmbogățească experiența elevilor prin metode interdisciplinare și interactive.
Profesioniști ai mediului construit (arhitecți, urbaniști, peisagiști, arhitecți de interior, ingineri, dar și studenții din aceste domenii) care doresc să-și împărtășească expertiza și pasiunea pentru educație.
Programele De-a arhitectura sunt îndrumate la clasă de un tandem format din profesor și voluntar profesionist al mediului construit, fiecare aducând expertiza din domeniul în care profesează pentru a le deschide copiilor ochii către mediul în care trăiesc.
Participarea oferă beneficii prin coolaborare cu o echipă dinamică formată din profesioniști ai mediului construit și profesori. Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice (prin cursurile de formare De-a arhitectura). Acces la resurse educaționale originale și metode de educație inovatoare. Contribuția la formarea unei generații conștiente de importanța mediului construit.
Înregistrarea se face pe portalul De-a arhitectura, aici: https://portal.de-a-arhitectura.ro/main/courses?action=listcourses. Tot aici se găsesc și detalii despre fiecare program De-a arhitectura (prezentare, programa școlară, ghidul îndrumătorului, caietul elevului, lecții demonstrative, alte informații). Înscrierile se încheie pe 10 martie 2025, iar locurile sunt limitate, așa că aplicanții sunt încurajați să se înscrie cât mai curând.
„Fii și tu parte din echipa De-a arhitectura! Împreună, arhitecți, urbaniști și profesori, putem contribui la dezvoltarea unei culturi care valorizează și înțelege mediul construit și patrimoniul. Un element esențial pentru alegeri importante în viață este dezvoltarea gândirii critice. Educația este cheia! Avem puterea de a forma copii care să devină adulți responsabili, capabili să își lase amprenta pozitivă asupra societății și mediului în care trăiesc. Doar implicând elevii în astfel de programe vom construi un viitor mai bun!” – arh. Ioana Rizea, manager de programe Școli.
Pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, dar și pentru studenți, De-a Arhitectura are proiecte în derulare și activități punctuale care pot fi văzute aici: https://www.de-a-arhitectura.ro/programe/.
Programele De-a arhitectura sunt gratuite pentru școlile de stat și sunt finanțate de Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul de arhitectură”. Activitatea Asociației De-a Arhitectura și dezvoltarea sa strategică este susținută și de sponsori.