În plus, producerea de sticle noi necesită mai multe resurse decât reciclarea, ceea ce duce la o consumare mai mare de energie și emisii de carbon.
Clopotele verzi sunt destinate exclusiv colectării sticlelor și borcanelor (foto), nu a sticlelor de geam, cum unii timișoreni înțeleg greșit sau a altor gunoaie abandonate sfidător alături de aceste pubele verzi speciale.
O eliminare corespunzătoare prin reciclare – la clopotele verzi – minimizează aceste impacte negative. – atenționează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Timiș și Retim Ecologic Service Timișoara, care în această perioada desfășoară și ample campanii de colectare a deșeurilor voluminoase, dar și a deșeurilor periculoase din cele menajere, până în 1 martie, în Zona 1, rural în județul Timiș.
Reamintim că Retim Ecologic Service a amplasat în Timişoara recipiente verzi sub formă de clopot, special destinate colectării sticlelor şi borcanelor, albe sau colorate (NU STICLĂ SPARTĂ DE LA GEAMURI).
Aceste containere au fost amplasate în locuri cu trafic ridicat din cartierele oraşului, în apropierea supermarket-urilor sau în staţiile importante ale mijloacelor de transport în comun. Ele sunt destinate colectării exclusive a ambalajelor din sticlă.
Retim atenționează că, în aceste clopote verzi, nu sunt colectate PET-uri, „sticle de plastic” aşa cum sunt acestea cunoscute în vorbirea curentă, hârtie sau alte deşeuri decât ambalajele din sticlă fără dop sau capac. Mai mult, reprezentanții companiei atrag atenția că abandonarea deșeurilor, inclusiv a ambalajelor de sticlă, în afara clopotului constituie contravenție și poate fi sancționată de către autorități cu amenzi între 30.000 și 45.000 lei pentru persoanele fizice și de la 50.000 la 75.000 lei pentru persoanele juridice. Pentru semnalarea unor depozitări ilegale de deșeuri puteți apela Dispeceratul Poliției Locale Timișoara – 0256 246 112.
Cetăţenii sunt rugaţi să golească ambalajele de sticlă și să le clătească, la nevoie, înainte de a le introduce în clopotele verzi. Fiecare container este marcat cu un cod QR și link unic către site-ul Retim unde cetățenii pot afla mai multe informații despre clopot, programul de colectare, harta recipientelor din apropiere sau pot face sesizări și să anunțe dacă acesta este plin – au mai transmis reprezentanții operatorului.
Comentarii
comentarii