Acasă Actualitate De ce avem nevoie de educație civică în pandemia Covid19? Institutul Intercultural...

De ce avem nevoie de educație civică în pandemia Covid19? Institutul Intercultural Timișoara explică

DISTRIBUIȚI

Institutul Intercultural Timișoara transmite tuturor profesorilor de educație pentru cetățenie democratică din România că în această perioadă nu numai că noi culegem roadele educației civice realizate până acum, ci avem ocazia de a pune bazele unei educații civice de calitate în rândul elevilor de astăzi.

Putem privi această perioadă în care este instituită starea de urgență în România ca pe o oportunitate rară de a discuta cu elevii despre restrângerea unor drepturi, despre extinderea atribuțiilor unor autorități publice și despre rolurile, drepturile, responsabilitățile și îndatoririle cetățenilor.

„Raportul privind accesul elevilor la educație în mediul online”, publicat recent de Consiliul Național al Tinerilor și interpretat de platforma www.edupedu.ro în articolul „Peste 63% din 12 mii de elevi, participanţi la un sondaj, susţin că au făcut cursuri online cât au fost închise şcolile.

Româna şi Matematica, disciplinele cu cele mai multe ore pe net”, oferă o imagine (mai mult sau mai puțin completă) asupra adaptării sistemului de învățământ gimnazial și liceal la necesitatea desfășurării cursurilor online.

Un aspect al acestei imagini care ne interesează în mod deosebit este faptul că disciplina Educație civică se află printre ultimele discipline nominalizate de respondenții acestui sondaj în lista disciplinelor pentru care se organizează activități de învățare online.

Institutul Intercultural Timișoara susține în continuare profesorii din România să organizeze activități de învățare din domeniul educației civice.

IIT sprijină profesorii din programul „Proiect: Cetățeanul” să continue aplicarea metodei la distanță, cu elevii de clasa a VII-a. Facem asta printr-o serie de webinarii (https://cetateanul.intercultural.ro/webinarii/) și prin comunicarea regulată cu cei peste 300 de profesorii înscriși în program, care începuseră să aplice metoda „Proiect: Cetățeanul” înainte de închiderea școlilor

IIT oferă o listă de resurse pentru toți profesorii de Educație socială (și nu numai) pe site-ul nostru, www.intercultural.ro la meniul Resurse pentru profesori. Resursele sunt organizate pe cele trei discipline de la nivel gimnazial prevăzute în programa școlară de Educație socială pentru clasele a V-a, a VI-a și a VII-a – Drepturile copilului și gândire critică, Educație interculturală, Educație pentru cetățenie democratică.

IIT a tradus în limba română Cadrul de Referință al Competențelor pentru Cultură Democratică publicat de Consiliul Europe în 2018 și puteți găsi pe acest site: www.ccd.intercultural.ro cele trei volume ale publicației precum și alte resurse.

Echipa IIT lucrează intens (de acasă) pentru a realiza și alte resurse pentru educație socială care pot fi folosite de elevi și profesori în această perioadă și pe care le vom publica în curând pe www.intercultural.ro, la secțiunea de Resurse pentru profesori, cât și pe www.cetateanul.intercultural.ro, care este website-ul dedicat programului „Proiect: Cetățeanul”.

Programele IIT vor continua și în anul școlar următor și invităm profesorii care doresc să afle mai multe despre programul „Proiect: Cetățeanul” să consulte website-ul www.cetateanul.intercultural.ro. La meniul Cursuri profesori găsiți detalii despre cum vă puteți înscrie în program și ne-am bucura să lucrăm împreună din anul școlar viitor.

Puteți contacta IIT la adresele de e-mail iit@intercultural.ro sau cetateanul@intercultural.ro.

Comentarii

comentarii