Acasă Eveniment De ce cresc cheltuielile Spitalului Judeţean Timişoara?

De ce cresc cheltuielile Spitalului Judeţean Timişoara?

DISTRIBUIȚI

Preţurile pentru o intervenţie chirurgicală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Timişoara variază între 500 de milioane de lei vechi şi mai mult de un miliard de lei vechi, dar aceşti bani nu pot fi recuperaţi niciodată în totalitate, prin sistemul actual. Prin urmare, datoriile spitalului vor fi mereu în creştere. Pe zi, pentru un bolnav, la Terapie Intensivă, spitalul consumă 750 de lei, iar în secţie, 275 de lei.

La Judeţeanul din Timişoara vin cele mai grave cazuri

“Consumabilele pentru o intervenţie chirurgicală sunt la fel ca în Uniunea Europeană, dar încasările la casa spitalului sunt mult mai mici. Totuşi, în sălile de operaţie mai puţin dotate se pot face operaţii cu risc scăzut”, a declarat dr. Radu Prejbeanu (foto stânga), directorul medical al SCJU Timişoara, miercuri, 9 februarie. Din păcate, situaţia este şi mai gravă. La Spitalul Judeţean, 40% dintre cazuri sunt urgenţe medicale venite nu numai din cele patru judeţe din Regiunea de Vest –Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara – ci şi din alte judeţe din ţară. Din păcate, Spitalul din Timişoara are de recuperat bani grei, încă din anii 2008 -2009. Aici sunt trimise cele mai grele cazuri de politraumă în urma accidentelor, fiindcă sunt cei mai buni medici şi există cele mai moderne aparate medicale. Cazurile sunt rezolvate, dar banii pentru decontare, uneori, nu mai ajung la destinaţie, iar spitalul pierde.  

Intervenţiile medicale sunt înregistrate pe CD

Prof. univ. dr.  Lazăr Fulger (foto dreapta), şeful blocului operator din cadrul SCUJ Timişoara, a declarat miercuri, 9 februarie, că în mare parte sălile de operaţie sunt modernizate şi, în continuare, se fac mari eforturi pentru a se schimba aparate, lămpi şi instalaţii medicale. Din păcate, unele lămpi şi mese sunt foarte vechi. Gheorghe Nodiţi (foto centru), directorul Judeţeanului, a precizat că problema cea mai mare este faptul că Judeţeanul este un spital de urgenţă de o importanţă extremă în Regiunea de Vest şi niciodată nu se va putea închide pentru a se schimba toate instalaţiile medicale deodată. Modernizarea se poate face numai treptat. Blocul operator cuprinde 20 de săli, se transformă în etape şi e nevoie de bani foarte mulţi. Numai o masă de operaţie costă 1 miliard de lei vechi, iar o lampă ajunge până la 40.000 de euro. “Nu se poate face totul peste noapte. Aici vin cazuri foarte grele – puroaie, abcese, peritonite. Totuşi, nu au fost infecţii cu zona de plecare bloc operator, fiindcă sterilitatea este impecabilă. Aparatele sunt verificate. La Chirurgie II, intervenţile chirurgicale sunt înegistrate chiar pe CD. Totul poate fi urmărit. În continuare, se fac eforturi mari să fie atraşi bani de la Consiliul Judeţean Timiş şi de la Ministerul Sănătăţii pentru renovarea celorlate săli de operaţie”, a mai adăugat Lazăr Fulger.

Comentarii

comentarii