Acasă Eveniment De ce cresc datoriile Spitalului Judeţean Timişoara?

De ce cresc datoriile Spitalului Judeţean Timişoara?

DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara are o finanţare mai mare cu 30% decât în 2010, dar înregistrează în continuare datorii mari. Conf. univ. dr. Gheorghe Nodiţi, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat, vineri, 3 iunie, la Convenţia Social-Democrată a Medicilor, că la Judeţean vin până la 45% dintre cazurile medicale de urgenţă din Regiunea de Vest. Aceste cazuri sunt foarte mari consumatoare de fonduri şi, de multe ori, banii nu se mai recuperează niciodată. “Nu pot să nu acord asistenţă medicală pacienţilor”

Datoriile mari au fost făcute pe cazurile medicale care au depăşit suma contractată cu casa de asigurări, iar o limitare a numărului de cazuri şi servicii medicale acordate pacienţilor este o aberaţie. “Eu nu pot să nu acord asistenţă medicală bolnavilor fiindcă am terminat banii”, a subliniat managerul Judeţeanului. Spitalul Clinic Municipal Timişoara a fost clasificat în Categoria II, dar cu un program de conformitate până la finalul anului. Prin comasarea cu Maternitatea Odobescu, Municipalul are 1.000 de paturi. E un spital pavilionar, din această cauză spaţiul e mai redus. Aici vin până la 30% dintre cazurile medicale de urgenţă din judeţele limitrofe pentru a fi rezolvate – cum ar fi cazurile de hematologie, traumatologie sau chirurgie – şi banii se recuperează la fel de greu. “Sperăm că, odată cu noua clasificare, Ministerul Sănătăţii să ne ajute şi să nu mai ţină cont de denumire. Vrem să se limpezească apele privind finanţarea unităţilor sanitare”, a spus dr. Octavian Mazilu, directorul Spitalului Mucipal.

E nevoie de o strategie sanitară în Timişoara

În acest moment, Timişoara se poate mândri cu două unităţi sanitare clasificate în categoria I de înaltă calificare –Spitalul Judeţean Timişoara şi Institutul de Cardiologie Timişoara. Cu toate acestea, problemele sistemului de sănătate din Timiş şi Timişoara nu sunt defel rezolvate. Acum, responsabilitatea a devenit şi mai mare, fiindcă normele de standard înalt trebuie îndeplinite şi menţinute. Spitalul Judeţean are de pus la punct şi un plan de conformare, până în 31 decembrie 2011. “Reforma să fie înlocuită cu stabilizarea, perioadă în care să fie corectate erorile, iar complexul străinătăţii să dispară din sistemul de învăţământ şi din sănătate”, a spus prof. univ. dr. Petru Andea. O schimbare bruscă, de 180 de grade, nu este posibilă, de aceea totul trebuie făcut pe etape. Spitalul Judeţean pierde resurse umane. Medicii, îndeosebi rezidenţi, părăsesc unitatea sanitară pentru condiţiile mult mai bune din spitalele moderne din ţările cu tradiţie ale Uniunii Europene, unde primesc salarii mult mari mari şi sunt respectaţi. “Cauza principală a plecării medicilor o reprezintă condiţiile de muncă foarte grele şi neadecvate de aici”, a precizat Nodiţi. “Este nevoie de o strategie privind sănătatea la nivelul Timişoarei. Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Primăria Timişoara, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, alături de managerii spitalelor şi sindicate, trebuie să pună la punct această strategie”, a declarat Sorin Grindeanu, viceprimarul PSD al Timişoarei.
 
 

Comentarii

comentarii