Acasă Sănătate De ce e importantă vaccinarea antigripală în pandemia COVID19? 

De ce e importantă vaccinarea antigripală în pandemia COVID19? 

852
DISTRIBUIȚI

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul companiei Sanofi România, lansează concursul “Epidemia ignorată – de ce e importantă vaccinarea antigripală pentru adulții sănătoși”, oferind două premii a câte 1.000 de euro pentru cele mai bune materiale jurnalistice publicate care tratează subiectul vaccinării antigripale.

Concursul își propune să atragă atenția asupra vaccinării antigripale, singura soluție pentru evitarea îmbolnăvirii grave și pentru dezvoltarea imunității în cazul gripei sezoniere.

Aproape uitată din cauza pandemiei generate de virusul SARS-Cov-2 și cu o dorință de vaccinare slăbită prin circulația miturilor și a dezinformării, gripa rămâne o amenințare serioasă la nivel global. Co-infecția gripă – COVID-19 poate cauza complicații serioase, cu un risc de mortalitate dublă, iar complicațiile gripei pot afecta și adulții sănătoși, nu doar populațiile cu risc.

Astfel, gripa poate declanșa complicații cardiovasculare și la adulții fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, gripa crește de 100 de ori riscul de pneumonie, iar procentul pacienților spitalizați cu gripă este ridicat și în cazul adulților sănătoși. Spre exemplu, în România, în sezonul gripal 2018-2019, 1 din 3 adulți care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare.

Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, subliniază importanța informării corecte: “În contextul pandemiei de COVID-19, când discuțiile despre necesitatea vaccinării s-au intensificat, dar a crescut și vizibilitatea teoriilor conspirațiilor și a informațiilor contrafăcute, este necesar ca discuția despre vaccinare să se poarte luând în considerare informații factuale, corecte și verificate”.

Concursul se desfășoară în perioada 13 septembrie – 22 octombrie. Materialele pot fi trimise pe adresa jurnalism@cji.ro.

 

Comentarii

comentarii