Acasă Eveniment De ce e Timişoara poluată masiv cu praf?

De ce e Timişoara poluată masiv cu praf?

DISTRIBUIȚI

Timişoara – mai prăfuită ca niciodată (III)

Conform Gărzii de Mediu – Comisariatului Judeţean Timiş – traficul rutier, infrastructura de transport necorespunzătoare, organizările de şantier, gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări, starea tehnică şi de întreţinere necorespunzătoare a autovehiculelor, dar şi emisiile centralelor termice pe bază de combustibil gazos, lucrările agricole desfăşurate în perioada de toamnă şi lipsa perdelelor verzi – acestea sunt cauzele poluării masive cu praf în Timişoara. 60 de depăşiri acceptate

Fluidizarea traficului, încurajarea transportului în comun, mărirea suprafeţei spaţiului verde, utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, măsuri care vizează emisiile produse de autovehicule, îmbunătăţirea activităţii de salubrizare a oraşului, controlul conformării cu prevederile documentelor urbanistice şi, nu în ultimul rând, utilizarea energiilor neconvenţionale – acestea sunt soluţiile prevăzute de Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului pentru aglomerarea Timişoara. Conform Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara, în luna ianuarie 2011 s-au înregistrat 6 depăşiri ale valorii limită pentru indicatorul pulberi în suspensie PM 10 la Staţia TM-1 Calea Şagului; 2 depăşiri la Staţia TM-3 Carani şi 3 depăşiri la Staţia TM-5 Calea Aradului. De asemenea, în luna februarie, poluarea cu praf în Timişoara a fost şi mai mare, s-au înregistrat 15 depăşiri ale valorii limită pentru indicatorul pulberi în suspensie PM10 la Staţia TM Calea Şagului; 8 depăşiri la Statia TM-3 Carani şi 11 depăşiri la Staţia TM-5 Calea Aradului. În total 57 de depăşiri de la începutul anului. Timişoara are permise, pe tot anul, 60 de depăşiri. Aşadar, situaţia este foarte gravă.

Riscăm amendă de la Uniunea Europeană

ARPM Timişoara, în colaborare cu Instituţia Prefectului Timiş, a organizat o nouă întâlnire, miercuri, 6 aprilie, cu reprezentanţii instituţiilor implicate în vederea  punerii în aplicare a Programului Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului în Timişoara şi la nivelul judeţului Timiş. Se urmăreşte reducerea nivelului pulberilor în suspensie PM10 şi respectarea condiţiilor de calitate a aerului, având în vedere angajamentele asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Din cauza poluării din Timişoara, Bucureşti şi din alte oraşe din România, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement motivat, iar ţara noastră riscă să plătească bani grei amendă, dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru reducerea poluării cu praf, în limitele prevăzute de normele Uniunii Europee. “Suntem în etapa informală de aviz motivat. Sunt două etape: una formală şi una informală, iar ţara noastră a primit aviz motivat”, a spus  Marian Eperieş (foto), prim-comisar al Gărzii de Mediu Timiş.

 

Comentarii

comentarii