Acasă Actualitate De ce este ameninţată siguranţa populaţiei şi a mediului, în Timiş?

De ce este ameninţată siguranţa populaţiei şi a mediului, în Timiş?

DISTRIBUIȚI
În acest moment, cea mai mare ameninţare la adresa siguranţei populaţiei şi a mediului în Timiş, cu efecte grave şi în Timişoara, o reprezintă lipsa pădurilor şi deşertificarea Câmpiei de Vest. Timişul este unul dintre judeţele din România cele mai sărace în păduri, cu numai 11% teritoriu împădurit. În timp ce la nivel naţional, procentul este mult mai mare, de aproximativ 27%, iar la nivelul Uniunii Europene, procentul se ridică la 32%.

 
 
Omul şi pomul, în Timişoara
 
“Regia Naţională a Pădurilor –Romsilva, principala beneficiară a banilor pentru împăduriri, trebuie să cotizeze anual 3% din valoarea lemnului recoltat la Fondul de Mediu, la care sunt obligaţi să participe numai agenţii economici care poluează solul, apa şi aerul”, a spus Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală ( DADR) Timiş. Fiindcă situaţia este alarmantă, autorităţile timişorene, în colaborare cu organizaţiile societăţii civile, încearcă să planteze perdele de păduri în jurul Timişoarei, pentru ca oraşul să fie apărat de secetă şi de efectele dezastruoase ale furtunilor de nisip provenite din pusta Banatului, cu efecte grave asupra sănătăţii oamenilor. Numai în Timişoara s-au plantat peste 200.000 de pomi. “Vrem să ajungem să fie omul şi pomul”, a declarat Vasile Ciupa, directorul Direcţiei de Mediu, din cadrul Primăriei Timişoara. Eroziunea puternică a solului, furtunile, seceta, alunecările de teren, în coroborare cu tăierile ilegale de copaci au accentuat deşertificarea la nivelul întregii ţări, îndeosebi în Regiunea de Est a României. Specialiştii susţin că fenomenul nu poate fi oprit, iar în câteva zeci de ani, tot Estul României va deveni un imens deşert. În această perioadă, efectul s-a accentuat din cauza încălzirii globale şi a secetei, care fac ravagii în agricultură. Administraţia Fondului pentru Mediu a asigurat deja un buget de peste 25 de milioane de euro destinat împăduririlor din România. 
 
Prima sesiune de proiecte începe în 15 septembrie
 
Direcţia Silvică Timişoara a primit mai multe sute de hectare de teren de la Adminstraţia Domeniului Statului, dintre care o parte deja le-a împădurit, iar restul urmează să le împădurească în următorii ani. Tot pentru protejarea mediului, a fost creat Programul „Casa Verde”, cu mare succes în Timiş, dar şi Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului, prin crearea de spaţii verzi în localităţi. “S-a finalizat ghidul care permite lansarea primei sesiuni de proiecte pe Măsura 221 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Se referă la prima împădurire a terenurilor agricole. Finanţarea este în proporţie de 100%. Valoarea minimă finanţată este de 21 euro pe hectar, iar cea maximă, de 56 euro pe hectar, în funcţie de specii şi caracteristicile terenului”, a precizat Lelescu. Prima sesiune de proiecte pe Măsura 221 începe în 15 septembrie. De asemenea, Ministerului Mediului şi Pădurilor a elaborat un proiect de lege privind realizarea sistemului naţional de perdele forestiere de protecţie. “Proiectul se află în Parlamenul României, spre aprobare”, a spus Lelescu. 

Comentarii

comentarii