Acasă Politica De ce există un dezinteres criminal față de patrimoniul orașului? Răspunsul candidatului...

De ce există un dezinteres criminal față de patrimoniul orașului? Răspunsul candidatului la Primăria Timișoara, Ilie Sîrbu

DISTRIBUIȚI

Ilie Sârbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, candidat independent pentru funcția de primar al Timișoarei, trage încă un semnal de alarmă, cu privire la patrimoniul cultural construit al orașului, care se află într-o stare critică.

Prezentăm în continuare declarația candidatului Ilie Sârbu:

”Ne uităm cum se dezlipesc părți din Timișoara pentru a fi înstrăinate. Privim cum clădiri emblematice stau să pice. Legea e facultativă pentru unii. Există un dezinteres față de patrimoniul cultural construit al Timișoarei.

Consiliul Local Timișoara nu a dezvoltat un program clar de educare a populației în ceea ce privește Patrimoniul orașului. Nu s-a făcut nimic în a depista resurse financiare pentru a opri înstrăinarea unor clădiri importante pentru oraș, chiar și pentru instituția Primăriei Timișoara. Nu s-a luat în discuție vreodată valorificarea unor instalații de fabrici cu renume pentru comunitate, ce nu mai sunt întâlnite în alte părți. Observăm lipsa unor politici de stimulare a ONG-urilor care au inițiative în acest sens. S-au pierdut prin demolare o serie de imobile considerate „incomode”.
Clădirile monument istoric, ansamblurile istorice, trebuie, protejate pentru că exprimă o dimensiune temporală, ele reprezentând trăsăturile comunității noastre şi indică dezvoltare economică, stabilitate politică, nivel de creaţie şi dialog cultural. Carta de la Veneţia, încă din 1964, se referă la conservarea monumentelor istorice, de aceea a dat o semnificaţie mai largă noţiunii de monument, ca o consecinţă a ofensivei urbanismului şi sistematizării, și a amplificat-o prin introducerea conceptelor de “centru monumental”, “ansamblu istoric”, “rezervaţie urbană”, “nucleul vechi urban”, “zonă peri-urbană veche”, “zonă de protecţie culturală şi naturală” şi altele. În acest sens, noţiunea de “monument istoric” cuprinde atât creaţia arhitecturală izolată, cât şi aşezarea urbană, care aduce mărturia unei civilizații anume”.

Comentarii

comentarii