Acasă Actualitate De ce micuţa localitate Gottlob din Timiş este denumită “Patria lubeniţei din...

De ce micuţa localitate Gottlob din Timiş este denumită “Patria lubeniţei din Banat?”

DISTRIBUIȚI

gottlob patria lubenitei din banatMicuţa localitate Gottlob din judeţul Timiş cu 2.200 de locuitori este cunoscută drept patria lubeniţei din Banat. Aici, anual, se realizează cele mai mari producţii din Regiunea de Vest, până la 10.000 de tone. De fapt numele localităţii vine din limba germană şi înseamnă “lauda lui Dumnezeu”. Cea mai mare parte a locuitorilor se ocupă cu agricultura. Deşi se „laudă” în mod special cu lubeniţa, gottlobenii cultivă şi legume.

Roşiile şi lubeniţa de Gottlob

Aici, cândva, populaţia era preponderent formată din etnici nemţi, dar în timpul regimului comunist, în anii 80, încet-încet s-au mutat în Germania, plătind câte 7.000 -8.000 de mărci României. Gottlob este celebră şi datorită roşiilor produse, unice pentru gustul dulce-acrişor. În vremurile bune, părădaisele de Gottlob erau exportate în vagoane spre Germania, Polonia, Cehoslovacia şi Ungaria. În deceniul 6 al secolului trecut, gottlobenii încep să cultive lubeniţă. Pentru desfacere, producătorii s-au asociat şi ajungeau să încarce sute de vagoane cu marfă pe care le trimiteau în ţară via calea ferată. Numărul producătorilor a crescut progresiv în fiecare an. Astăzi, lubeniţa este unul dintre cele mai celebre şi căutate produse ale locului, iar comuna a a cunoscut un adevărat boom economic. Lubeniţa de Gottlob a devenit un brand în Banat. Pentru a atrage atenţia şi mai mult către acest produs al locului şi în scopul promovării lui, în fiecare an, se organizează Festivalul Lubeniţei cu sloganul “Veniţi de luaţi lubeniţă!”. În 2015, evenimentul a ajuns la a şaptea ediţie şi va avea loc între 15 -16 august. În plus, “Lubeniţa de Gottlob” a devenit marcă înregistrată la OSIM. „Gottlobul este o zonă binecuvântată de Dumnezeu, iar oamenii de aici au dus tradiţia lubeniţei noastre în întreaga ţară. Nu vrem ca această tradiţe să se piardă şi fiecare lubeniţă de Gotlob este etichetată, pentru a certifica produsul original. Cantitatea de lubeniţă produsă în comună este suficientă să asigure câte o felie pentru fiecare român şi pentru o mulţime de germani şi maghiari care importă masiv lubeniţă de Gottlob. Pepenele verde cultivat aici este de o calitate superioară celui din Dăbuleni, drept dovadă şi oltenii vin şi cumpără lubeniţa din Gottlob, de aceea am pus umărul la crearea unui brand”, spune Gheorghe Nastor, primar al comunei Gottlob, de 10 ani. Festivalul Lubeniţei este un festival în toată regula. Cuprinde parada majoretelor, atelier de sculptură în lubeniţă, Gottlob X-games – probă de ştafetă cu lubeniţă, degustări gratuite de lubeniţă, non-stop. De asemenea, vor fi concerte, concursuri inedite, campionate de tenis şi de fotbal, focuri de artificii, dar mai presus de toate, zeci de tone de lubeniţă de cea mai bună calitate. Printr-un proiect european au fost achiziţionate 50 de standuri de prezentare, 20 de corturi, 3 cabine de wc ecologic, instalaţie audio, staţie, microfoane şi boxe. Toate acestea sunt o componentă a proiectului intitulat Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale.

Lubeniţa de Gottlob – atracţia Festivalul de Film Ceau Cinema 2015!

În mod surprinzător, lubeniţa a devenit şi punctul de atracţie pentru organizarea Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!”, aflat la a doua ediţie. În 2015, evenimentul a avut loc, în perioada 22 – 26 iulie, la Timişoara, dar şi în comuna Gottlob – prima localitate din mediul rural care are un cinematograf renovat şi digitizat, inaugurat cu acest prilej. Marele premiu al competiţiei ”Ceau, Cinema! 2015” a fost de 1.000 de euro, iar premiul publicului, de 500 de euro. Pentru renovarea clădirii cinemaului, Primăria Gottlob a cheltuit 133.000 de euro şi a mai atras 85.000 de euro  printr-un proiect pe dezvoltare rurală, pentru achiziţionarea de echipament necesar proiecţiilor de film.
Administraţia locală ştie să vină şi în ajutorul fermierilor. A construit şi a dat în folosinţă 10 km de drumuri de exploatare agricolă. Gottlobul mai are un lucru cu care se poate lăuda în domeniul infrastructurii. A modernizat străzi pe o suprafaţă de 5 km, în care a investit 500.000 de euro. Şi la capitolul viaţă cultural stă bine. Au fost înfiinţate Ansamblul Doina Gottlobului şi Grupul de majorete Gottlob alcătuit din cele mai frumoase şi sexi tinere din localitate, iar pentru ca programele să atingă un grad înalt de profesionalism a fost adus un antrenor din Ungaria. De fapt, ansamblul şi grupul de majorete vor fi capul de afiş şi atracţia principală a manifestărilor artistice, în cadrul Festivalului Lubeniţei 2015.

Comentarii

comentarii