Acasă Sănătate De ce ne balonăm?

De ce ne balonăm?

DISTRIBUIȚI

Balonarea este o tulburare gastrointestinală, frecvent întâlnită, descrisă ca disconfort abdominal şi senzație de preaplin, fiind cauzată de acumularea de gaze în intestin, în cantitate mai mare decât normal. Poate fi însoțită de durere, flatulență sau eructații. Dr. Oana Partenie, medic specialist medicină internă cu competență în ecografie abdominală la Clinicile Medici’s Timișoara, ne vorbește despre cauzele ”balonării” și problemele pe care le poate crea.

Ce provoacă balonarea?

O multitudine de alimente, alături de alte cauze non-alimentare, pot cauza balonări, uneori extrem de deranjante. Diverse alimente precum fasolea, varza, broccoli, conopida, castraveții, ceapa, mazărea, ridichile, sparanghelul, semințele, fructele proaspete pot provoca balonare. De asemenea, crează balonare prăjelile, fast foodul, dulciurile, consumul de alimente bogate în grăsimi (care încetinesc procesul de digestie), mesele luate pe fugă sau mesele prea bogate, alimentația la ore întâmplătoare, consumul de apă în timpul mesei, vorbitul în timpul mesei (prin înghițire de aer), băuturile acidulate și reci, fumatul, cafeaua, ceaiul negru, sau chiar mestecatul gumei. Însă balonarea poate fi cauzată și de cauze nealimentare precum stressul sau fluctuațiile hormonale.

Balonarea poate fi cauzată și de unele boli. Printre cele mai frecvente cauze medicale ale balonării putem aminti: sindromul de intestin iritabil, constipația, boala de reflux gastro-esofagian, gastroduodenitele, disfuncțiile bilio-pancreatice cu scăderea secretiei de enzime digestive pancreatice și săruri biliare, intoleranța la lactoză sau fructoză, boala celiacă.

Cum prevenim balonarea?

Stilul de viață ne influențează starea de sănătate pe termen lung. Este important să evităm mesele bogate și mâncatul în grabă. Medicul internist sau gastroenterolog recomandă, de asemenea, evitarea anumitor alimente cum ar fi dulciurile, fasolea, varza, brocoli, conopida, pepenele verde și alte alimente ce favorizează fermentatia. Este de dorit evitarea fumatului, consumului de alcoolul, a băuturilor carbogazoase, precum și mestecatul gumei.

Este bine să consumăm alimente bogate în fibre, să facem mișcare fizică zilnic (o scurtă plimbare după masă ajuta tranzitul intestinal) și să evităm situațiile stressante.

Dr. Liviu Bălăceanu, medic specialist stomatolog la Clinicile Medici’s Timișoara amintește că este foarte important să facem o vizită la stomatolog, pentru verificarea și rezolvarea problemelor dentare care pot, de asemenea, cauza balonare.

Cand trebuie să ne adresăm medicului?

Este obligatoriu și urgent să apelăm la medicul specialist medicină internă sau gastroenterolog atunci când balonarea este însoțită de durere persistentă, de absența tranzitului intestinal și este însoțită de vărsături, febră, sânge în scaun, scaune diareice, sau când apare o scădere neexplicată în greutate.

Deși pare o problemă banală, balonarea poate crea probleme pe termen lung, sau poate fi semnalul unor boli acute și grave, cum este abdomenu acut. Suportul medicului este esențial în toate aceste situații.

Comentarii

comentarii