Acasă Special De ce nu a scapat de huo?

De ce nu a scapat de huo?

DISTRIBUIȚI

Din nou Presedintele Traian Basescu a fost huiduit. Acum la Iasi. Mai consistent decat in celelalte ocazii. Desi intr-o parcare a unui mall a facut un gest spectaculos. De distantare de Guvernul Boc. Dar nu i-a iesit. De ce a fost huiduit, de aceasta data, Traian Basescu? Sa se reduca totul doar la litigiul statului cu pensionarii?
Intr-un stat cu o istorie atat de zbuciumata cum este Romania, in care au existat doar cateva decenii de democratie indoielnica, cultul lui Voda continua sa fie dominant. Oamenii sunt tentati sa astepte de la conducatorul statului mai mult decat acesta poate oferi, respectand litera si spiritul Constitutiei. De aici si dezamagirea, uneori exagerata, a cetatenilor fata de prestatia celor care indeplinesc temporar functia de presedinte. Din acest cult al lui Voda, din aceasta subcultura democratica rezulta, pana la urma, si o nedreptate prin care, spre finalul mandatului sau mandatelor, sunt tratati la noi locatarii de la Cotroceni. Daca cei mai multi dintre romani nu ar visa sa traiasca intr-un stat paternalist, daca cei mai muti dintre romani ar intelege ca un stat democratic al Uniunii Europene inseamna altceva, atunci nici oprobriul cu care se confrunta cei aflati temporar in functia statului nu ar fi atat de violent.
Dar sunt numai romanii de vina? In definitiv, cat de vinovati sunt cetatenii acestei tari pentru lipsa lor de cultura, in ceea ce priveste functionarea unei democratii? Am toate argumentele sa demonstrez ca nu romanii sunt vinovati. Nu ei sunt vinovati pentru ca, de pilda, in ultimii 20 de ani, invatamantul si tot angrenajul sistemului educational nu s-au reformat in suficienta masura pentru ca omul de rand sa poata face o distinctie clara intre Voda, care apartine trecutului Romaniei, si un presedinte al unui stat modern de tip european. Sunt romanii de vina pentru campaniile desantate prezidentiale? Pentru promisiunile, in cea mai mare parte fara acoperire, nici macar constitutionale, facute electoratului in discursurile de dinaintea alegerilor? Pentru populismele lansate ulterior de cate ori seful statului a dorit sa faca bai de multime? Sunt de vina cetatenii, atunci cand un presedinte s-a angajat sa faca lucruri sau a spus lucruri care excedau atributiilor pe care i le-a conferit Constitutia?
In urma cu un an si jumatate, am initiat un serial legat de huiduielile ce urmau sa-i fie adresate actualului conducator. Un serial, pentru ca motivele erau numeroase si trebuiau tratate cu grija fiecare in parte. Intre timp, domnul Traian Basescu ne-a intrecut asteptarile. A facut mult mai multe afirmatii si a comis mult mai multe acte si fapte care pot atrage reactii de ostilitate ale populatiei.
Iar astazi se intampla ceea ce se intampla. Presedintele Traian Basescu incepe sa culeaga ceea ce a semanat. Dar inca este departe furtuna. Ne mai despart poate cateva luni pana cand multimile vor exploda. Sincer sa fiu, nu l-as mai sfatui sa mearga pe la mitinguri si adunari populare. Nu i-as mai recomanda nicio baie de multime.
Intr-o parcare a unui mall, intr-un gest patetic, usor disperat, de amator al politicii, Traian Basescu a incercat sa se dezica de o decizie fatala, pe care tot el a luat-o la Cotroceni si a impins-o pe gatul Guvernului. Taierea pensiilor. Singularizarea Romaniei intre statele lumii, printr-un atac incalificabil si inuman asupra proprietatii unor oameni lipsiti de aparare. Sa ne mai mire ca si acest motiv alimenteaza huiduiala? L-a luat cineva in serios cand vorbea in parcare? Doar eu am facut acest gest, pentru ca el reprezinta o speranta, fie ea si mica, asupra faptului ca inca nu am sarit gardul dintr-o democratie precara intr-o dictatura efemera.    

www.sroscas.ro
www.corectnews.ro
 

Comentarii

comentarii