Acasă Actualitate De ce nu avem sistem de irigaţii în Timiş?

De ce nu avem sistem de irigaţii în Timiş?

DISTRIBUIȚI

Seceta şi lipsa irigaţiilor două probleme vechi de 20 de ani
“Câmpia de Vest are absolută nevoie de sisteme de irigaţie în funcţiune. Acest lucru este cu atât mai necesar, cu cât de 35 de ani se constată o deşertificare a Câmpiei de Vest”, a spus Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

Valeriu Tabara“Toate prognozele pe care le avem noi până la ora actuală nu indică faptul că va fi o criză alimentară. România poate să producă pentru 80 de milioane de oameni, acesta este potenţialul agricol al ţării. În prezent, există o abundenţă de produse alimentare pe piaţă. Dacă producem trei milioane de tone de grâu, ceea ce cred că se poate realiza în orice condiţii, inclusiv de secetă, nu vom fi nevoiţi să apelăm la importuri. Consumul intern este asigurat de producţia autohtonă şi nu vom face exporturi ca în ultimii ani", a spus Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, ieri. Problema care se pune cu cea mai mare disperare în această perioadă de către fermierii din Câmpia de Vest este: “De ce nu avem sistem de irigaţii în Timiş, la 20 de ani de la revoluţie, acum când seceta face ravagii şi ditruge culturile?”

E grav!

Deputatul Tabără a declarat că o parte din sistemul de irigaţii cu reţeaua de ţevi pe sub pământ încă mai există în Timiş, dar nu este utilizat, fiindcă energia electrică este scumpă pentru a fi pompată apa. “În Timiş, a fost un sistem de irigaţii mare şi semnificativ ca suprafaţă pe timpul comunismului pe zona Şag-Topolovăţ. E un sistem cu conducte îngropate ce nu este în funcţiune. Mai există sistem în zona Periam şi Sânnicolau, cu dublă funcţiune.
Sunt canale unice şi pentru desecare şi pentru irigaţie. Acestea ar fi trebuit să fie puse în funcţiune. Mai grav, eu am avut semnale că în zona Periam preţul apei pentru români este de 500 de lei la mia de metri cubi, iar cea care vine din Ungaria este de 100 lei.
Problema justificată de ANIF la Bucureşti este incorectă, fiindcă treapta de înălţime la care se pompează apa nu este mai mare în Ungaria ca la noi, iar Câmpia de Vest are absolută nevoie  de sisteme de irigaţie în funcţiune. Acest lucru este cu atât mai necesar, cu cât de 35 de ani se constată o deşertificare a Câmpiei de Vest”, a spus Tabără.  Situaţia este foarte gravă în Timiş.
Din suprafaţa de 500.000 de hectare cultivată numai 34.000 de hectare sunt irigate şi numai 25% asigurate. Rezultataul e clar. Fermierii vor pierde foarte mult, după seceta severă din acest an.

Timp de 20 de ani numai s-a luat şi s-a stricat

Ministrul Sârbu a precizat că, la 25 mai 2009, la nivel naţional erau pregătite pentru irigat 563.000 ha, faţă de 60.000 ha la începutul lui 2009.
Dintre acestea, pentru 550.000 ha există deja contracte cu Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigat. Totodată, în şedinţa de guvern din 27 mai, a fost suplimentată suprafaţa care va fi pregătită pentru irigat cu încă 200.000 ha, astfel încât suprafaţa totală pregătită se va ridica la 760.000 ha.
Tot în şedinţa de guvern s-a decis formarea unei comisii mixte care să găsească soluţii pentru scăderea tarifului pentru energia electrică folosită în irigaţii. În baza solicitărilor, au fost deja irigate 82.300 ha la nivel naţional, iar în perioada următoare sunt aşteptate solicitări pentru irigarea culturilor de primăvară. Sistemele de irigat trebuie regândite şi nu doar reabilitate, deoarece actualul sistem este unul energofag. În acest sens, avem nevoie de  un sistem de irigaţii integrat, care să ţină cont de condiţiile specifice de mediu şi în arhitectura căruia să se implice mai multe instituţii – Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi Ministerul Economiei.
“Timp de 20 de ani numai s-a luat şi s-a stricat. Nu s-a pus nimic înapoi. Ţeava din pământ a fost dusă la fier vechi. Au luat motopompa, tot, şi au vândut.
Degeaba se vrea implicarea rapidă acum pe secetă în reamenajarea sistemelor de irigaţii că nu se poate, exact în mijlocul verii şi a secetei”, a subliniat Ioan Turc, director de fermă în Beregsău Mic.

Comentarii

comentarii