Acasă Economic De ce s-a întârziat patru luni cu aprovizionarea cu sămânță a fermierilor...

De ce s-a întârziat patru luni cu aprovizionarea cu sămânță a fermierilor din Nădlac?

DISTRIBUIȚI

În plină pandemie de Covid19, fermierii din cadrul Cooperativei Fermierul Nădlăcan din județul Arad au rămas fără sămânța necesară campaniei agricole de primăvară.

După articolul publicat de cotidianul ZIUA de Vest, miercuri 1 aprilie: agricultorii au primit promisiuni că vor primi toată sămânța necesară demarării campaniei de primăvară 2020. De asemenea, George Pârvu, director, în cadrul Top Seeds, a explicat de ce s-a întârziat cu aprovizionarea patru luni.

”Aprovizionarea cu semințe de la firmele multinaționale creează îngrijorări și uneori nemulțumiri, în fiecare an, mai ales acum în starea de urgență provocată de pandemia COVID19.  Sistemul de lucru este unul cu deficiențe. Anume fermierilor li se promite vânzarea hibrizilor  cu mult înainte de cunoașterea efectivă a disponibilului de marfă și a timpilor de livrare.

Atunci când reprezentanții producătorilor emit vouchere încă din noiembrie, nu pot cunoaște perioada de livrare întrucât semințele sunt în procesare inclusiv până în martie. Este firesc că unii fermieri să poată fi aprovizionați din timp iar alții, în funcție de planul de procesare specific pe hibrizi, să rămână cu livrări târzii sfârșit de martie, început de aprilie”, spune Pârvu.

Acesta este și cazul de față pentru fermierii din Cooperativă Fermierul Nădlăcan. O parte din hibrizi au ajuns, o altă parte sunt așteptați. La nivel național noi, la Top Seeds, așteptăm și alte cantități pentru a fi livrate altor fermieri din țară. la Slobozia și Alexandria -peste 1300 saci. Alocările pentru fiecare zona în parte sunt făcute de producător și distribuitorul respectă aceste repartiții. Astfel, dacă o anume cantitate a fost dirijată către Alexandria, nu o vom transferă la Arad. Vom servi acei fermierii pentru care producătorul a făcut alocarea pe baza voucherelor.

”Știm că se fac eforturi și așteptăm să fim avizați pentru sosirea cantităților întârziate. De asemenea știm că lipsa informațiilor, cunoașterea doar parțială a proceselor este sursă de neîncredere și în situații de lucru sub presiune aduce frustrări.

Trebuie însă să ținem cont că distribuitorul nu este decât un intermediar între producător și utilizatori. Disponibilitatea mărfii alocate pe vouchere este în organizarea producătorului și noi facem cât se poate de bine execuția acestei organizări”, a conchis George Parvu.

Comentarii

comentarii