Acasă Actualitate De ce sărbătorim în 28 iulie Ziua Timișului?

De ce sărbătorim în 28 iulie Ziua Timișului?

DISTRIBUIȚI

Marți 28 iulie 2020 este marcată Ziua Timișului, dar fără manifestări cu public, datorită pandemiei de SARS-COV2. Data de 28 iulie reprezintă ziua când a fost instaurată administrația românească, în județul Timiș-Torontal, când a fost numit ca prefect Aurel Cosma.

Pe 3 august s-a făcut intrarea festivă a armatei române în Timișoara și s-a organizat o manifestație a unirii, în piața cu același nume din ziua de azi. 28 iulie este ziua când a fost instaurat prefectul, de către Valeriu Braniște, în calitate de șef de resort al consiliului dirigent, un organism care pe o perioadă limitată a condus Transilvania și inclusiv Banatul.

Propunerea ca Ziua Județului Timiș să fie în 28 iulie a fost votată în februarie 2016 de consilierii județeni cu 26 de voturi.

Administraţia românească în judeţul Timiş a fost instaurată pe data de 28 iulie 1919, după plecarea armatei de ocupaţie şi înainte de intrarea armatei române. Practic, în 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma a fost instalat în funcţia de prefect, preluând administraţia în numele statului român în judeţul Timiş, Timişoara şi în zona din fostul comitat Torontal, care a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris.

După trecerea la administrația românească, urmează pentru județul Timiș-Torontal o perioadă prosperă în care se înființează primele instituții de învățământ superior și crește numărul instituțiilor culturale. Această dezvoltare este însă întreruptă brutal de cel de-al Doilea Război Mondial.

Abia în 1968, Județul Timiș este reînființat în structura și pe teritoriul pe care-l ocupă și în prezent.

Comentarii

comentarii