Acasă Actualitate De ce se fumează la cafeneaua Symphony de lângă Opera Română Timișoara?

De ce se fumează la cafeneaua Symphony de lângă Opera Română Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Practicarea fumatului în spații închise și în alte locuri nepermise de lege continuă să ridice probleme în Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană, mai ales în unele baruri, cafenele și restaurante.

Polițiștii locali au un program de control și monitorizare a respectării Legii nr. 349/2002, modificată, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, și adesea chiar se confruntă cu încălcarea prevederilor acestei legi.

În această direcție două doamne ne-au sunat la redacție revoltate că la cafeneaua Symphony aflată chiar în centrul orașului, în Piața Victoriei, lipită de Opera Română Timișoara, unde au băut o cafea, se fumează cu mare intensitate și, mai mult, că este și murdară.

Contactați de către ZIUA de Vest, în legătură cu această chestiune, reprezentanții Symphony ne-au declarat că întotdeauna cafenea și-a respectat clienții și îi respectă și nu a avut niciodată vreo plângere de la nimeni.

Este adevărat că se fumează, dar pe terasă, nu înăuntru, dar nu se încalcă legea. În ceea ce privește murdăria se face curat permanent și, de asemenea, nu au fost niciodată probleme. Acum, că se lucrează la operă, clienții mai aduc praf pe tălpi, dar se face curat și se spală zilnic.

Ce spune legea 349, modificată?

Aceasta interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze etc.

Aliniatul (m) ”Spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestorasau de caracterul temporar sau permanent;

Aliniatul (n) ”Spațiu închis de la locul de muncă se înțelege orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare”.

Terasa de la cafeneaua Symphony nu are pereți din cărămidă, dar are acoperiș, un zid de cărămidă și este înconjurată de o folie de plastic, fără ușă, iar în lege se specifică faptul că pereții nu contează din ce natură sunt.

Atunci se poate considera o foiță de plastic de câțiva milimetri, perete, iar spațiul poate fi definit ca închis?

Ce spune Poliția Locală Timișoara?

Polițiștii locali susțin că efectuează permanent verificări în ceea ce privește respectarea prevederilor Legii nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Există sesizări din partea cetățenilor care reclamă fumatul în locurile special amenajate pentru copii din parcuri, în stațiile Societății de Transport Public Timișoara sau în spațiile închise din incinta piețelor agroalimentare, în scările de bloc, ori în unele societăți comerciale -baruri, cafenele, restaurante etc.

Astfel, în 2019, polițiștii locali au aplicat aproape 500 de sancțiuni pe această linie unor persoane surprinse fumând în locurile amenajate pentru copii din parcuri, în piețe, în stațiile mijloacelor de transport în comun sau în stațiile taxi și chiar în taximetre, în incinta unor societăți, precum și în alte locuri prevăzute de lege.

Au existat și situații în care unele persoane au fost surprinse fumând în localuri, fără acordul angajaților, cazuri în care s-au aplicat, de asemenea, sancțiuni.

Reamintim că potrivit actului normativ menționat, sancţiunile pentru fumat în spațiile închise sunt cuprinse între 100 lei și 500 lei pentru persoanele fizice, și 5.000 la prima abatere,10.000 lei la a doua abatere cu măsura complementară de suspendare a activității până la remedierea situației și 15.000 lei la a treia abatere, cu sancţiunea complementară de închidere a unității, pentru persoanele juridice.

Comentarii

comentarii