Acasă Actualitate De ce statul român sabotează vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat la OncoGen Timișoara?

De ce statul român sabotează vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat la OncoGen Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Doctorul Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen Timișoara, anunța, încă din februarie 2020, că are vaccinul românesc împotriva COVID-19. Cercetătorul român a fost apoi victima unei campanii de discreditare, iar rezultatele cercetării au fost aruncate în derizoriu, deși tehnologia pe care o dezvoltă este folosită, cu succes, în alte țări, printre care și Germania. În timp ce toate celelalte state își încurajează, își finanțează și își promovează cercetătorii, mai ales acum, în lupta împotriva pandemiei de SARS-COV2, statul român face exact pe dos, fără să dea vreo explicație. Cert este că vaccinul timișorenilor ar putea avea ca efect imunizarea pe 17-20 de ani, în timp ce toate celelalte vaccinuri autorizate de UE oferă cel mult un an de imunizare – scrie www.m.jurnalul.ro

Alături de Institutul “Cantacuzino”, Centrul OncoGen a câștigat competiția „Soluții-2020-1 – Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente și vaccinuri pentru prevenirea SARS-CoV-2”, organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății, primind o sumă de 3.500.000 lei (din care în cursul anului 2020 au fost alocați aproximativ 1.000.000 lei) pentru un program de cercetare care își propune studii preclinice care nu permit obținerea autorizațiilor pentru trecerea la faza de producție a vaccinului, în relație cu Agenția Europeană a Medicamentului.

 OncoGen precizează că în dezvoltarea unui vaccin sunt incluse o fază de cercetare preclinică și de laborator, care se face cu reactivi și instrumente care nu presupun costuri foarte mari, iar în cazul obținerii unor rezultate pozitive se trece la repetarea acelorași experimente cu aparatură și reactivi de uz clinic (GMP), care presupun costuri de aproximativ zece ori mai ridicate și care ar permite să ajungă cu studiile pe voluntari umani până în faza a II-a, fază care poate oferi indicații concrete privind eficiența la oameni a acestui vaccin.

Din suma de 1.000.000 lei alocați în 2020 în cadrul competiției, 300.000 lei au fost direcționați către Institutul „Cantacuzino” pentru a efectua experimentele pe animale în cadrul studiului preclinic. După studiul clinic de faza I, care presupune vaccinarea câtorva zeci de subiecți umani voluntari, pentru evaluarea toxicității sau a eventualelor efecte negative, se trece la studiul clinic de faza a II-a, care implică vaccinarea câtorva sute (până la 1.000) de voluntari sănătoși, pentru verificarea eficienței și ajustarea dozelor. 

”Imunitatea celulară ar putea fi singura în măsură să oprească pandemia. „Vaccinurile împotriva acestei clase de virusuri nu au eficiență decât cel mult un an. Surpriza nu este foarte mare, pentru că același lucru se întâmplă cu toate vaccinurile pentru virusurile din categoria SARS. Studiile arătau că pacienții care au trecut prin SARS-COV 1 – care seamănă foarte mult cu SARS-COV 2 – în 2001-2002 – au avut imunitate maximum doi ani, în timp ce imunitatea celulară, pe care o propunem noi, e prezentă și după 17 ani. Pacienții vaccinați cu tehnologia propusă de noi ar putea fi imunizați timp de 17-20 de ani – un lucru foarte important, dacă ne gândim că vor fi țări care nu vor primi vaccinurile actuale, în următorii trei ani, iar cele care deja au început vaccinarea o vor lua de la capăt, după un an”, mai explică cercetătorul pentru m.jurnal.ro.

Important de precizat mai este și faptul că tehnologia utilizată de OncoGen Timișoara prezintă încă un mare avantaj: vaccinul dezvoltat aici poate fi rapid modificat în funcție de modificările componentelor virale survenite ca urmare a mutațiilor.

”Practic, în 24 ore, putem obține un nou design de vaccin, adaptat acestor modificări”, susțin reprezentanții OncoGen Timișoara.

În prezent, pentru ca echipa de cercetători din cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare Oncogen să continue cercetările este nevoie de o finanțare suplimentară care să susțină parcurgerea tuturor etapelor necesare, pentru a ajunge cu vaccinul în faza a II-a de testare. Finalizarea cu succes a acestei etape ar putea face din România un jucător major pe piața mondială a vaccinurilor, care ar putea inclusiv să vândă statelor interesate.

Cei interesați să sponsorizeze producția acestui vaccin de mare eficiență sunt invitați să viziteze Centrul de Terapii Genice și Celulare OncoGen din Timișoara și să poarte o discuție cu reprezentanții Centrului cu echipa de cercetători, în vederea identificării unor posibile căi de colaborare care să permită ca, ”acționând împreună, să oferim cercetării științifice românești șansa pe care o merită”, este mesajul OncoGen către eventualii sponsori. Mai multe detalii despre proiect găsiți aici: https://oncogen.ro/ro/decode-project/)

Comentarii

comentarii