Acasă Actualitate De ce sunt probleme în alimentarea cu apă în Timiş?

De ce sunt probleme în alimentarea cu apă în Timiş?

DISTRIBUIȚI

Temperaturile caniculare din perioada de vară determină, de cele mai multe ori, un consum foarte mare de apă, motiv pentru care şi presiunea pe reţea este mai slabă. Unii cetăţeni utilizează apa de la robinet şi la udatul în grădini. Trei dintre localităţile din Timiş care se confruntă cu asemenea probleme sunt Săcălaz, Recaş şi Bobda, aflate în reţeua Aquatim.

Aquatim nu recomandă udatul grădinilor cu apa de la robinet

“Problema este una de sezon şi apare pentru că vara mulţi consumatori folosesc apa potabilă, în cantitate mare, la udatul grădinilor sau serelor. Aquatim a demarat deja acţiuni de informare a consumatorilor, pe teren, prin care li se spune care este cauza şi de ce Aquatim nu recomandă
folosirea apei potabile pentru udat”, a precizat Loredana Leordean, din cadrul Biroului de Comunicare şi Relaţii cu Publicul Aquatim. Leordean a mai subliniat că dacă în Timişoara reţeaua de apă poate asigura necesarul oraşului şi al comunelor periurbane, nu acelaşi lucru se poate spune despre localităţile din judeţ, preluate de Aquatim. Conductele de apă au fost, de cele mai multe ori, subdimensionate faţă de cerinţele actuale ale locuitorilor din zonă. În al doilea rând, sunt zone în care nu există un număr suficient de foraje sau unde resursele de apă nu sunt suficiente. Acesta a fost cazul la Bobda, unde Aquatim a mai pornit un foraj, pentru a asigura necesarul de apă.

Din toate aceste motive, un consum care depăşeşte mult media va duce la discontinuităţi în alimentarea cu apă, presiuni mai mici sau chiar lipsa apei, pentru toţi consumatorii branşaţi la reţeaua respectivă, indiferent că folosesc apa doar în scop menajer sau şi pentru irigaţii. Mai mult, conductele fiind vechi, cu depuneri în interior, variaţiile de debit vor determina creşterea turbidităţii apei, pe o perioadă scurtă, prin antrenarea depunerilor.

“Contorizaţi-vă!”

În judeţul Timiş, echipe ale Aquatim au făcut verificări pe teren, în localităţile unde au fost sesizate variaţii mari de presiune, pentru a vedea care gospodării folosesc apă de la reţeaua de alimentare pentru irigarea culturilor agricole. Aquatim susţine că numai contorizarea este soluţia pentru acestă problemă de moment – unul dintre obiectivele stabilite de Aquatim în strategia de dezvoltare a serviciilor în aria de operare.

„Contorizarea duce la o relaţie corectă între operator şi utilizator, în sensul că se plăteşte exact cât se consumă, respectiv cantitatea de apă înregistrată de contor”, a declarat Nicolae Ghelsingher, director tehnic în cadrul Aquatim. Leordean a mai spus că atunci când s-a făcut contorizarea în Timişoara, consumul zilnic de apă pe cap de locuitor a scăzut la mai puţin de jumătate, în doi ani.
În scurt timp, Aquatim va trece la montarea a circa 3.000 de contoare la sucursale şi în localităţile arondate acestora, cu precădere în zonele în care apar consumuri ridicate.

Comentarii

comentarii