Acasă Actualitate De ce veniturile angajaților cu salariul minim vor scădea în loc să...

De ce veniturile angajaților cu salariul minim vor scădea în loc să crească de la 1 iulie? Răspunsul Cartel ALFA

DISTRIBUIȚI

Cartel ALFA Timiș atenționează că astfel Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” aduce în atenția Ministerului de Finanțe și Guvernului României necesitatea modificării urgente a pragului pentru acordarea deductibilității fiscale în cazul celor plătiți cu salariul minim, în vederea corelării sale cu majorarea care intră în vigoare de la 1 iulie 2024.

În caz contrar, se va ajunge în situația ca majoritatea celor 1,8 milioane de salariați plătiți cu salariul minim să ajungă în fapt să aibă veniturile nete reduse, în loc să beneficieze de majorarea binevenită acordată.

Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescută de la 200 la 300 de lei și suma deductibilă, pentru care angajatorul nu plătește taxe și contribuții sociale. Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă, legislația actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii și beneficii asimilate salariilor să nu depășească pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai rămâne foarte mult loc fără o actualizare a plafonului se numără și tichetele de masă.

Cartel Alfa atenționează ca este de salutat decizia Guvernului de a mări salariul minim pe economie într-o perioadă foarte dificilă, în care angajații plătiți cu salariul minim sunt cei mai afectați.

Măsura luată prin Ordonanță de Urgență 59/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum și majorarea la 300 de lei/lună a sumei neimpozabile și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul a impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii reprezintă cu adevărat un ajutor necesar, desi perturba motivarea in salariile brute de pana la 4.200 lei (care vor avea pe net mai putin decat cei de la salariul minim).

“Atragem însă atenția Guvernului că există o necorelare privind aceste majorări și menținerea în legislație a pragului de 4.000 de lei care condiționează deductibilitatea fiscală a taxelor și contribuțiilor sociale. Fără actualizarea acestui prag, în final vom avea paradoxul ca tocmai salariații cu venituri mici să fie cei privați de alte beneficii asimilate salariilor.

Mai exact, nu doar că angajații nu ar primi un sprijin real, dar calculele noastre arată că se poate ajunge chiar la scăderea venitului net”, este mesajul Cartel ALFA.

De exemplu, un angajat care acum este plătit cu salariul minim pe economie și primește tichete de masă câștigă o sumă totală netă cu 63 de lei mai mare față de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar la care se mai pot adăuga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizațiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel încât pragul de 4.000 lei să nu fie depășit.

O astfel de situație contravine atât scopului majorării salariului minim pe economie, cât și majorării de la începutul anului a valorii maximale a tichetelor de masă la 40 de lei/zi, odată cu măsura schimbării tratamentului fiscal favorabil, menită tocmai să încurajeze angajatorii să crească valoarea acestor tichete acordate angajaților.

În acest sens CNS „Cartel ALFA” solicită decidenților actualizarea în mod corespunzător a alineatului (1) litera b), articolul LXXIII din Ordonanța de Urgență 115/2023, pentru ca măsurile binevenite incluse în Ordonanța de Urgență 59/2024 să își poată atinge efectele dorite – atenționează Bogdan Iuliu Hossu, președintele CNS “Cartel ALFA”.

 

Comentarii

comentarii