Acasă Actualitate De la „Halal grijă de banul public” la „Fapte, nu vorbe”. Primăria...

De la „Halal grijă de banul public” la „Fapte, nu vorbe”. Primăria Timișoara dă răspuns părinților de la Liceul de Arte: copiii sunt de vină pentru degradare

DISTRIBUIȚI

Elevii de la Liceul de Arte Plastice au început anul școlar în „scenariu roșu”, după ce au fost prezentate mai multe probleme majore la grupurile sanitare și instalația de electricitate, dar și altele minore, în rest. Pe 10 septembrie, un articol al Cetățean în Timișoara prezenta, cu imagini, situația în care ar fi trebuit să se întoarcă elevii la ore, amintind și că singurele investiții, în clase, fiind făcute exclusiv din banii părinților și din sponsorizări. Drept urmare, Consiliul Administrativ al liceului a decis ca pentru primele două săptămâni de școală cursurile să se desfășoare exclusiv online, primăria angajându-se să facă reparațiile de rigoare, prin angajații Colterm.

La sfârșitul primei săptămâni, pe 18 septembrie, municipalitatea a trimis și un răspuns scris școlii care, oricum, funcționa fără director. „În prezent, la doar doi ani de la finalizarea lucrărilor, spațiile prezintă o stare avansată de degradare, în special grupurile sanitare (faianță spartă, obiecte sanitare dislocate, pereți inscripționați cu graffiti, etc). Subliniem faptul că degradările sunt acțiunea intervențiilor factorului uman și NU A TRECERII TIMPULUI. Totodată, de la începutul pandemiei (15 martie 2020), până la data începerii anului școlar, unitatea de învățământ nu a prezentat Primăriei Municipiului Timișoara situația fizică a spațiilor din clădirea școlară, unitatea de învățământ fiind închisă, pentru a putea acorda timpul necesar remedierii acestora”, se arată în răspunsul semnat de viceprimarul Dan Diaconu și Anca Lăudatu, șefa departamentului Școli-spitale din cadrul primăriei.

Pe grupul de Facebook al școlii, însă, părinții se arată șocați de „inepțiile grosolane” din răspunsul municipalității. Într-o postare, în care se prezintă și răspunsul semnat de reprezentanții primăriei, Horațiu Christian scrie: „S-au făcut nenumărate adrese de către Liceul de Arte Plastice din Timișoara, prin care se semnalează încă din 2017 starea extrem de gravă a grupurilor sanitare. Adresele încep din 21.11.2017 și până în 10.08.2020 inclusiv, fără răspuns. Nu se autosesizează nimeni în fața unor abuzuri, minciuni atât de grosolane?”.

Acesta reia și un comunicat din 2011 al PNL Timiș, semnat de Nicolae Robu, înainte de a fi ales primar. La acel moment, Liceul de Arte Plastice își desfășura activitatea într-o clădire din apropierea primăriei, pentru care plătea o chirie de peste 30.000 de euro pe lună. După ce a ajuns primar, elevii liceului au fost mutați la Colegiul de Vest, iar, din 2017, se află în actuala clădire, pe strada Lorena, lângă Spitalul „Victor Babeș”. De menționat și că, înainte de a fi mutat Liceul de Arte Plastice, în acea locație au ținut cursuri și elevii de la Colegiul Național C.D. Loga, cât timp clădirea unității era în reparații, în anii școlari 2014-2015 și 2015-2016. Nici atunci condițiile nu erau mai bune decât sunt acum, în acea perioadă clasele încă nu au fost recondiționate. Conținutul comunicatului PNL Timiș din 21 mai 2011:

„COMUNICAT 21 Mai 2011

al preşedintelui PNL Timiş privind intenţia Primăriei Timişoara de a muta Liceul de Artă pe B-dul Liviu Rebreanu, în clădirea Şcolii Generale nr. 9

PNL Timiş consideră inacceptabil ca un liceu de un asemenea prestigiu precum Liceul de Artă, cu un profil atât de special, să fie mutat din sediul actual, situat în centrul oraşului, într-un sediu excentric,  impropriu şi insuficient ca dimensiune. Cu atât mai mult, cu cât mutarea costă mai mult decât rămânerea la sediul actual.

Ca om de şcoală, subsemnatul consider că o şcoală nu trebuie mutată cu lejeritatea cu care se mută o langoşerie. O şcoală trebuie mutată atunci şi numai atunci când se dispune de o soluţie bună pe termen lung şi când, suplimentar, costurile mutării nu sunt exagerate. Ori, în cazul în speţă, niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită.

PNL Timiş solicită conservarea temporară a situaţiei actuale -în care unele clase funcţionează la sediul consacrat al Liceului, iar altele -la sediul anvizajat de Primărie- până la identificarea şi amenajarea corespunzătoare a unui sediu în zona centrală a oraşului, cum ar fi Liceul Electromotor şi / sau Liceul MIU -două clădiri excepţionale, ajunse într-o stare deplorabilă, datorită indiferenţei atât de păguboase a executivului Primăriei faţă de tot ce-nseamnă patrimoniu public.

Pe de altă parte, ne exprimăm nedumerirea că o solicitare de ieftinire cu 20 % a chiriei plătită de Primărie pentru actualul sediu al Liceului, emisă în urmă cu un an de proprietarul acestui sediu, nu a primit nici până astăzi răspuns din partea Primăriei!!! De neînţeles, deci hai să traducem: cel ce încasează banii -proprietarul- propune chirie mai mică (în fapt: chiar mult mai mică), iar cel ce dă banii -Primăria-, îşi declină, tacit, interesul. Halal grijă de banul public!”.

Comentarii

comentarii