Acasă Actualitate De peste trei ani, dosarul în care primarul Fritz și USR sunt...

De peste trei ani, dosarul în care primarul Fritz și USR sunt acuzați că au calomniat Sindicatul Liber al Salariaților se plimbă de la o instanță la alta, fără explicație

DISTRIBUIȚI

În momentul în care mai mulți angajați puși pe liber de administrația Fritz și-au câștigat în instanță reîncadrarea în muncă, dar și organigramele primăriei au fost contestate prin procese câștigate de sindicat, atât primarul cât și USR Timiș au declanșat un război mediatic, prin declarații și postări pe Facebook, amplificate prin preluarea în presă. Cei din Sindicatul Liber al Angajaților din Primăriei consideră că s-au adus grave prejudicii de imagine și reputație atât sindicatului ca entitate, cât și conducerii și membrilor acestuia.

Atacurile mediatice au debutat pe 10 ianuarie 2022, printr-o postare publică a primarului Dominic Fritz. După ce sindicatul i-a cerut să retracteze cele afirmate și ulterior a deschis dosar în justiție, atacurile au continuat, însă concertat, timp de cel puțin jumătate de an, prin postări denigratoare și neadevărate, care s-au făcut de pe contul USR Timiș.

Pe 21 ianuarie 2022, Sindicatul Liber al Angajaților, prin președintele său, juristul Tiberiu Negrei, îl soma pe primar să retracteze primul atac denigrator din seria celor ce au urmat.

“Subscrisul SINDICATUL LIBER AL SALARIAȚILOR DIN PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA ȘI DIN SERVICIILE PUBLICE AFLATE ÎN SUBORDINEA CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI TIMIȘOARA

În urma prejudiciului de imagine suferit de sindicat ca urmare a postării denigratoare apărute pe pagina dumneavoastră personală pe rețeaua de socializare Facebook în data de 10 ianuarie 2022, după pronunțarea sentinței judecătorești de suspendare a unui concurs de recrutare, postare preluată în articole din presa locală, în care v-ați manifestat nemulțumirea cu privire la demersurile justificate ale sindicatului nostru, confirmate ca atare de instanța de judecată, calificând membrii noștri ca fiind ”mici feudali”, iar sindicatul ca fiind ”dubios” și ”care face afaceri cu imobile de lux pe litoral” și ar fi făcut ”campanie, pe față, în 2012 fostului primar Nicolae Robu”, afirmații vădit neadevărate, vă solicităm:

(1)     Retractarea alegațiilor de mai sus, ce aduc atingere imaginii sindicatului, postate pe pagina dumneavoastră personală de pe rețeaua de socializare Facebook în data de 10 ianuarie 2022.

(2)     Publicarea declarației de retractare pe pagina dumneavoastră personală de Facebook, pentru o perioadă de 30 zile și într-un cotidian de largă audiență.

În situația neîndeplinirii solicitării noastre, ne rezervăm dreptul de a formula acțiunea civilă pentru constatarea prejudiciului de imagine produs și obligarea dumneavoastră la îndeplinirea măsurilor de mai sus, precum și plata de daune morale.”

De aici a pornit totul, după ce primarul nu s-a oprit, ba mai mult a continuat să atace sindicatul, acțiune la care s-a sincronizat și cu USR Timiș care a propagat mesaje asemănătoare, alături de postări nominale ale unor consilieri locali USR și membri ai USR Timiș, printre care Paula Romocean (acum viceprimar), Rodica Militaru sau Raoul Trifan (pe atunci senator de Timiș).

Urmarea firească a fost că pe 25 februarie 2022, sindicatul a înregistrat prima acțiune la Judecătoria Timișoara prin care solicita ca primarul Fritz să își retracteze declarațiile calomnioase de pe Facebook, să publice dezmințire și hotărârile viitoare ale instanței pe Facebook și în presă precum și plata a 200 000 de lei, reprezentând daune morale ca urmare a atingerii aduse imaginii și reputației sindicatului.

La plângerea inițială au fost conexate alte atacuri venite din partea USR Timiș și a membrilor săi, însă instanțele au preferat să paseze dosarul de la una la alta, deși atacurile și calomniile din spațiul public erau evidente iar speța, în esență, una simplă de încadrat juridic.

A urmat o serie de “plimbări” ale speței între instanțele timișene de judecată, fără un motiv anume.

Judecătoria Timișoara, după o primă înfățișare pe 13 octombrie 2022, a ținut dosarul până pe 11 mai 2023 și în final a decis excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Timişoara, invocată din oficiu. A declinat competenţa către Tribunalul Timiș, fără vreo altă cale de atac.

Tribunalul Timiș judecă cauza de abia în sedința din 22 noiembrie 2023, când dă o soluție uimitoare: “constată ivit conflictul negativ de competenţă. Trimite cauza Curţii de Apel Timişoara pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă şi stabilirea instanţei competente în soluţionarea prezentei cauze.”

Atfel se ajunge la Curtea de Apel Timișoara care se pronunță prompt pe 18 decembrie 2023, când stabileşte competenţa materială de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Timiş, printr-o sentință definitivă.

Pe principiul caruselului, acțiunea inițiale cu toate cele subsecvente se întoarce la Tribunalul Timiș. Din nou, înfățișare cu sindicatul ca reclamant și ca pârâți primarul Dominic Fritz, USR Timiș, Paula Romocean, Rodica Militaru și Raoul Trifan, pe data de 18 septembrie… 2024! Apoi, pe 29 ianuarie 2025, tribunalul decide amânarea cauzei pentru… 14 mai 2025. Pentru o acțiune inițiată în februarie 2022. Adică procesul intentat de Sindicatul Liber al Angajaților din Primăria Timișoara se va judeca anul acesta și, după trei ani de pase între instanțe, nu este clar când se va lua o decizie favorabilă sau nu, dar definitivă și solid motivată.

O speță pe care prima instanță s-ar fi putut pronunța fără echivoc în anul 2022 a ajuns să fie tărăgănat între judecătorie și tribunal mai bine de trei ani de zile, ceea ce este inadmisibil din punctul de vedere al celor de la sindicat. Două posibile soluții: ar fi strămutarea procesului și sesizarea inspecției judiciare.

Comentarii

comentarii