Acasă Actualitate De Rusalii, sute de timișoreni au participat la Sfânta Liturghie susținută de...

De Rusalii, sute de timișoreni au participat la Sfânta Liturghie susținută de ÎPSS Ioan, la Catedrala Mitropolitană

DISTRIBUIȚI

Cu prilejul marii sărbători creștine Rusaliile a Pogorârii Duhului Sfânt, Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara a fost neîncăpătoare, sute de credincioși au ținut să asiste la Sfânta Liturghie susținută de ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

De asemenea, și biserica monument istoric din Topla de la Muzeul Satului Bănățean a fost susținută o Sfântă Liturghie.

Simbolic și stâlpii de la intrare în Catedrală Mitropolitană au fost îmbrăcați în ramuri cu flori de tei, ca simbol atât al limbilor de foc, cât și al darurilor Sfântului Duh.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre însemnătatea pnevmatologică, ecleziologică și soteriologică a acestui praznic împărătesc.

Potrivit tipicului Bisericii Ortodoxe, după Dumnezeiasca Slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a săvârșit Slujba Vecerniei speciale a Rusaliilor, numită și „Vecernia plecării genunchilor”, în cadrul căreia a citit cele 7 rugăciuni către Tronul Preasfintei Treimi, specifice praznicului Cincizecimii.

Rugăciunile, având un conținut teologic bogat, invocă ajutorul Preasfintei Treimi, amintind, totodată, de cele şapte daruri ale Sfântului Duh, Cel S-a pogorât peste Sfinții Apostoli la 50 de zile după Învierea lui Hristos.

La ieşirea din sfântul locaş, credincioşii prezenţi au luat la casele lor, drept binecuvântare, ramuri verzi de tei, ca simbol atât al limbilor de foc, cât și al darurilor Sfântului Duh ce se revarsă permanent și în multe chipuri în Biserică, prin sfintele slujbe.

Pentru Sfinţii Părinţi, experienţa cincizecimică este reversul Turnului Babel, întrucât proiectul ei apostolic este ,,zidirea” Trupului lui Hristos. La Cincizecime, adevărul veşnic dat Bisericii devine înţeles în mai multe limbi şi la mai multe popoare.

Așadar, la Cincizecime s-a exprimat atât universalitatea Bisericii, prin înţelegerea de către toţi a limbii vorbite de Apostoli, cât şi etnicitatea, prin faptul că fiecare naţiune prezentă auzea propovăduirea Evangheliei în limba ei, consfinţită, prin aceasta, ca limbă sacră, ca limbă de cult.

Comentarii

comentarii