Depozitul de zgură și cenușă de la Utvin, situat la 6 km de CET Sud, se întinde pe 53 de hectare și are o capacitate proiectată de 4.821.000 metri cubi. Aici sunt stocate, în condiții controlate, deșeurile rezultate din arderea lignitului și produsul de desulfurare de la CET Sud.
Amestecul este transportat în siguranță prin conducte etanșe, cu un debit de până la 74 tone pe oră. Depozitul are o durată de viață estimată de 50 de ani și este conceput astfel încât impactul asupra mediului să fie minim.
În ultimii ani, zona a fost aproape complet înierbată, iar perdelele de vegetație sunt extinse constant, pentru a preveni răspândirea cenușii. Au fost realizate inclusiv plantări experimentale cu iarbă elefantului (Miscanthus sinensis) și salcie energetică, în colaborare cu studenții de la USVT, specializarea Agronomie.
Depozitul, care astăzi arată ca o colină acoperită de vegetație, este bine delimitat, are un singur punct de acces securizat și 3 compartimente: unul închis, unul în exploatare și unul pregătit pentru viitor. De jur împrejur, salcâmii plantați pe marginea treptelor de înălţare ajută la reducerea curenților de aer.
Săptămâna trecută, 3.500 de puieți de salcâm au fost plantați cu ajutorul voluntarilor Colterm, iar primăvara aceasta vor urma încă 500.