Acas─â Editorial Decibeli de la tembeli

Decibeli de la tembeli

1746
DISTRIBUIȚI

Lia Lucia EpureAu trecut mai bine de dou─â luni de la lansarea campaniei „Nu te pune cu timi┼čorenii!” ┼či  bilan┼úul este pozitiv: campania a ajuns ├«n ┼čcoli, licee, universit─â┼úi,  ├«n pie┼úe publice,  publicitatea  campaniei prin afi┼čaje este apreciat─â ┼či, mai ales, comunicarea este eficient─â. Ne scriu timi┼čorenii, iar noi transform─âm mesajele  ├«n articole de pres─â, dup─â ce lu─âm pulsul reac┼úiei  din partea institu┼úiilor publice:  prim─ârie, poli┼úie, RETIM ┼či altele. Cluburile Rotary  din Timi┼čoara ┼či Funda┼úia Bega sunt active ┼či proactive, colegii din pres─â sprijin─â campania, Timi┼čoara a ├«nceput s─â arate, din nou, a… Timi┼čoara.
Avem acum o problem─â nou─â: zgomotul. Este imposibil s─â stai lini┼čtit la o teras─â, este g─âl─âgie, muzica devine asurzitoare, ai nevoie s─â apelezi la corzile vocale, ├«n extensie maxim─â, pentru exteriorizarea unor idei,  se intr─â ├«ntr-o agita┼úie  de grup, dac─â se ├«ncearc─â o minim─â ├«n┼úelegere a cuvintelor spuse de cineva, se tr─âie┼čte ├«ntr-o nebunie fonic─â.
Peste toate, strada este mai agitat─â ca oric├ónd: ma┼činile sunt conduse cu geamurile deschise, iar din interior, demonul zgomotelor scoate fum pe n─âri: ┼čoferii, nu mai ├«n v├órst─â de vreo 18 – 19 ani,  cuprin┼či de febra hormonal─â ┼či dorin┼úa de a se face auzi┼úi, las─â s─â ias─â  afar─â toat─â energia negativ─â a reful─ârilor interioare, de parc─â  ia foc „ambarca┼úiunea personal─â”.
Nu se poate merge ├«n zona Pie┼úei Unirii, pe jos, pentru c─â url─â strada de nebunia boxelor din cine ┼čtie ce ma┼čin─â, iar poli┼úia trece nep─âs─âtoare.
Ne scriu cet─â┼úenii ora┼čului, ne scriu despre cum au nevoie de oamenii din poli┼úie, dar angaja┼úii statului  sunt tot mai pu┼úin sensibili la vocea str─âzii.
De fapt, acesta este barometrul bunului-sim┼ú, al nevoii imediate de  probare a ├«ncrederii ├«n oamenii investi┼úi ├«n func┼úii, pozi┼úii ┼či „altitudini”.
Timi┼čoara este sub asediul decibelilor produ┼či de tembeli.
Bine ar fi dac─â Timi┼čoara ar fi sub asediul  ┼či sub presiunea bunului-sim┼ú, al   schimb─ârii imediate spre normalitate. Nici m─âcar la semafor nu  se poate sta,  ├«n a┼čteptarea impus─â de culoarea  vie┼úii moderne.
Nu mai conteaz─â ro┼čul. Este ignorat. Iar cel civilizat este c─âlcat de zgomotul claxonului pe care poli┼úia se preface a nu-l auzi, ├«ntr-un ora┼č ├«n care claxonatul este interzis. De fapt, ce se mai respect─â pe str─âzile noastre?
Poate numai vagabondajul mai are respectul celor care-l practic─â. Poate numai cei care se plimb─â cu buricul la vedere, de sub c─âma┼ča descheiat─â a celui care nu mai respect─â nici m─âcar pudoarea noastr─â, aceea minim─â (semnul decen┼úei,  care ne desparte de regnul animal), numai aceia  mai au loc  pe  str─âzile pe care motocicli┼čtii fac ravagii ├«n via┼úa str─âzii.
Ca s─â nu mai vorbim despre grupurile organizate de golani, care stau  pe str─âzile Timi┼čoarei, ├«┼či v├óneaz─â victimele ┼či nimeni nu-i ├«ntreab─â nimic.
Asta, ├«n condi┼úiile ├«n care oamenii sunt uci┼či ├«n propriile case, al┼úii  sunt pr─âda┼úi.
Despre ce vorbim? Ah, da, despre Timi┼čoara sub asediul nesim┼úirii.

Comentarii

comentarii