Acasă Sănătate Decizie disperată a medicilor ginecologi: Preoţii le vor îndemna pe gravide în...

Decizie disperată a medicilor ginecologi: Preoţii le vor îndemna pe gravide în biserică să meargă la doctor!

DISTRIBUIȚI

la prefecturaTrebuia ca ministrul Sănătăţii, Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu, să fie prezent la Timişoara şi să participe la Prefectura Timiş, la o dezbatere, joi, privind Programul Naţional de Sănătate a femeii şi copilului, intitulată “Prematuritatea şi problemele ei”.

Din păcate nu a fost să fie aşa. Ministrul nu a mai ajuns în capitala Banatului, din cauza unor probleme, dar şedinţa a avut loc cu mare succes. Au participat managerii unităţilor sanitare din Timişoara şi din judeţ, coordonatorii de program, reprezentanţi ai medicilor de familie,  managerul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti, dr. Nicolae Suciu,  şefi secţie pediatrie şi obstetrică-ginecologie din Timişoara, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Timiş, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai DSP Timiş.
Care este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă comunităţile rurale? Dr. Mihai Gafencu, preşedintele Organizaţiei Salvaţi Copiii Timiş, a spus că lipsa medicilor este cea mai gravă la sate şi doctorii de familie care mai există nu se pot deplasa în localităţi, fiindcă nu au cu ce. Statul nu face nimic pentru a rezolva această gravă problemă. Pe lângă faptul că suntem la dublu mediei europene, pentru prima dată după 2014 s-a a crescut mortalitatea infantilă. Aproape un sfert din mamele care au născut nu au fost niciodată la medic, decât la naştere. Rezultatul? Conform unui studiu prezentat de  dr. Nicolae Suciu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie, în 2014, s-au înregistrat 250.000 de decese ale copiilor la nivel naţional, iar copii născuți vii au fost 185.000. „Născuţi vii au fost un deficit evident, iar aproape 15.000 de naşteri au fost premature. Dacă mergem în acest trend va fi schimbată şi proporţia şi paritatea. Efectul grav este că cei mai mulţi născuţi prematur vor fi şi neadaptaţi social, nu se integrează socio-profesional. Oricât s-ar încerca, nu se va reuşi cu un prematur să fie dus la nivelul aşteptărilor”, a spus Suciu. Scopul este reducerea numărului de prematuri. De aceea s-a propus ca preoţii în biserică să le indemne pe gravide să meargă la medic. „Este bine şi normal ca gravida să meargă la doctor în primele 14 săptămâni, atunci putem previziona succesul unei sarcini. De cele mai multe ori, între 8 și 10 la sută, multe mame au componentă de „depresie” pentru că produsul lor de concepție nu răspunde așteptărilor familiei”, a explicat dr. Nicolae Suciu. Mai mult, fiindcă într-o proporţie covârşitoare mamele şi medicii preferă naşterile prin cezariană, CNAS va scădea de trei ori preţul unei cezariene, tocmai pentru a  descuraja aceste operaţii.

 

Comentarii

comentarii