Acasă Actualitate Decolmatarea Bagăi va fi finalizată la finele lui 2010

Decolmatarea Bagăi va fi finalizată la finele lui 2010

DISTRIBUIȚI

“13 miliarde de lei vechi avem de încasat de la agenţii economici. Unii sunt daţi în judecată, alţii urmează să fie chemaţi în proces”, a declarat, marţi, 30 martie, Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABAB) Timişoara, fosta Direcţie a Apelor Banat, care nu mai este o instituţie deconcentrată şi deserveşte acum şase judeţe –Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Criza economico-financiară a lovit în plin în agenţii economici şi mulţi dintre aceştia se află în insolvenţă sau în proces de lichidare cu datorii mari la ABAB, de aceea s-au luat măsuri drastnice pentru a fi recuperate datoriile istorice la ape. “De acum, facturile emise vor fi executorii”, a subliniat Bojin. 

Niciun şomer la ABAB Timişoara

Deşi lipsa de finanţare creează mari probleme tuturor instituţiilor şi firmelor, ABAB va suferi reduceri numai pentru servicii, combustibili, materiale şi pentru proiectele cu terţi. Mai mult, din cei 599 de angajaţi ai instituţiei, nu va fi trimis în şomaj niciunul. Totuşi, pentru eficientizarea activităţilor, va avea loc o mişcare de personal. “Sperăm să găsim resurse de mărire a veniturilor”, a subliniat Bojin. De asemenea, pentru a-i determina pe bănăţeni să economisească apa şi să fie cu plăţile la zi, va fi declanşată o campanie de conştientizare şi informare pentru ca oamenii să facă chiar economie şi să fie grijulii cu apa. ABAB Timişoara are în administrare 1.085,650 de kilometri de diguri ce apără o suprafaţă de 348.317 hectare şi 113 localităţi. Mai are 1.204, 20 kilometri de regularizări de cursuri şi consolidări de maluri, peste 300 de subtraversări de diguri, 12 prize de apă, 4 noduri hidrotehnice, 44 acumulări şi 6.296 cursuri de apă, în cele şase judeţe, parţial în Gorj şi Mehedinţi.

14 proiecte noi

Unul dintre cele mai importante proiecte care vor fi duse la capăt până la sfârşitul acestui an este curăţarea Canalului Bega şi transformarea în canal navigabil, un vis ce dăinuie de mulţi ani. “Decolmatarea Canalului Bega a fost un vis. S-a reuşit acum şi se merge înainte. Vrem să finalizăm lucrările de curăţare până la sfârşitul acestui an, aşa cum am stabilit”, a spus Bojin. În acelaşi timp, se reconstruiesc şi taluzurile râului şi lucrările de curăţare au trecut de Staţia de epurare Timişoara. În acest moment, la ABAB, există 14 proiecte noi în studiu de fezabilitate, iar unele sunt pregătite deja pentru licitaţie. Activitatea de întreţinere a lucrărilor hidrotehnice  s-a făcut pe baza patrimoniului existent şi este evidenţiată prin lucrări şi operaţii tehnologice efectuate permanent pentru menţinerea lucrărilor hidrografice în stare de funcţionare. Astfel, se fac completări ale terasamentelor la diguri şi baraje –aproximativ 176.000 de metri cubi – cosiri ale vegetaţiei ierboase pe taluze, pentru 1.096 hectare, vopsirea, gresarea mecanismelor de manevră şi a instalaţiilor hidromecanice aferente barajelor – aproximativ  11.111 metri pătraţi – şi  defrişări ale albiilor minore ale râurilor, aproximativ 554 kilometri.

Comentarii

comentarii