Acas─â Politica Dedesubturile scandalului UE pe vaccinuri

Dedesubturile scandalului UE pe vaccinuri

1865
DISTRIBUIȚI

Un uria╚Ö scandal cre╚Öte ├«n Uniunea European─â ca un bulg─âre de z─âpad─â rostogolit la vale. El vizeaz─â o distribuire discre╚Ťionar─â a dozelor de vaccin c─âtre cele 27 de state membre. ╚śi cum noi vrem ÔÇ×o ╚Ťar─â ca afar─âÔÇŁ, ├«n Rom├ónia ne confrunt─âm tot cu un scandal uria╚Ö legat de asemenea de modul ├«n care au fost distribuite vaccinurile. Ei bine, fiecare dintre cele dou─â st─âri confictuale are nu numai un numitor comun, ci ╚Öi dedesubturi care merit─â a fi dezb─âtute.

S─â ├«ncep cu Rom├ónia, pentru c─â e mai simplu de ├«n╚Ťeles. Pentru a-i favoriza pe membrii institu╚Ťiilor de for╚Ť─â ╚Öi familiile acestora, ├«n Rom├ónia au fost create centre de vaccinare cu dedica╚Ťie, la care nu a avut acces popula╚Ťia vulnerabil─â. Ele au func╚Ťionat cam cum func╚Ťionau sub dictatura comunist─â magazinele speciale destinate nomenclaturii ╚Öi Securit─â╚Ťii. S-a creat astfel ├«n mod indiscutabil o grav─â discriminare. Iar faptul c─â, pentru a ajunge mai repede la vaccinuri, institu╚Ťiile de for╚Ť─â au ├«nc─âlcat grav consemnul ╚Öi s-au expus unei deconspir─âri masive, reprezint─â doar cirea╚Öa de pe tort.

Cel care, la București, a patronat toată această uriașă mizerie, respectiv președintele Klaus Iohannis, urmează în zilele de 25 și 26 martie să participe la un summit la nivel european, unde se va discuta tot despre discriminarea legată de vaccinuri. Cine și de ce a tras semnalul de alarmă?

Semnalul de alarm─â a fost tras de cancelarul austriac Sebastian Kurz, ├«n numele Austriei ╚Öi a ├«nc─â cinci state europene: Bulgaria, Republica Ceh─â, Letonia, Slovacia ╚Öi Croa╚Ťia. Aceste state au aprins v├ólv─âtaia la Bruxelles, acuz├ónd faptul c─â dozele au fost distribuite statelor nu propor╚Ťional cu num─ârul de cet─â╚Ťeni, ci ├«n mod discre╚Ťionar. Adic─â preferen╚Ťial. A fost dat printre alte exemple ╚Öi exemplul statului Malta, care a primit de trei ori mai mult dec├ót Bulgaria raportat la popula╚Ťie. Un prim r─âspuns pe aceast─â tem─â, dat de Ursula von der Leyen, pre╚Öedintele Comisiei Europene, ad├ónce╚Öte ╚Öi mai mult confuzia. Juc├óndu-se de-a alba-neagra, aceasta face ├«ntr-o singur─â fraz─â dou─â afirma╚Ťii contradictorii. ╚śi anume c─â principiul de baz─â este ca repartizarea vaccinurilor s─â fie propor╚Ťional─â cu num─ârul de cet─â╚Ťeni. A doua, care o bate ├«n cap pe prima, este afirma╚Ťia conform c─âreia, ├«n func╚Ťie de gradul de pandemie din diferite state, unele pot primi cantit─â╚Ťi mai mari de vaccinuri. Curat alba-neagra.

Ce treab─â are Austria, care nu se poate pl├ónge c─â ar fi fost discriminat─â, s─â se pun─â ├«n fruntea unor state care se pot pl├ónge? De unde p├ón─â unde aceast─â generozitate a cancelarului Austriei? R─âspunsul la aceast─â ├«ntrebare ne poate l─âsa cu gura c─âscat─â. De fapt Austria, ├«mpreun─â cu alte state semnatare ale scrisorii la care m-a referit mai sus, desf─â╚Öoar─â negocieri avansate cu Federa╚Ťia Rus─â pentru a importa de acolo vaccinul Sputnik, apreciat drept mai performant dec├ót vaccinurile utilizate ├«n prezent ├«n UE. Dar pentru a putea importa vaccinul Sputnik, f─âr─â a ├«nc─âlca acordul UE, este necesar─â o aprobarea de la Bruxelles. Este posibil s─â asist─âm pur ╚Öi simplu la un ╚Öantaj pe aceast─â tem─â ╚Öi care utilizez─â pretextul, c├ót se poate de real, al distribuirii inegale, deci discre╚Ťionare, a vaccinurilor la nivelul statelor UE.

Pre╚Öedintele Kaus Iohannis ├«ncalec─â pe o ╚Öa ╚Öi pleac─â la Bruxelles, pentru a participa ╚Öi domnia sa la negocieri. Sunt curios dac─â va pleda pentru respectarea unui principiu de baz─â ╚Öi de bun sim╚Ť, ╚Öi anume ca toate statele s─â primeasc─â vaccinurile ├«n mod propor╚Ťional. Cu observa╚Ťia c─â, dac─â ├«ntr-o ╚Ťar─â pandemia scade semnificativ ╚Öi nu mai este nevoie de at├ótea vaccinuri, la solicitarea acesteia dozele ar putea fi redistribuite unor state vulnerabile. Dar cum s─â pledeze pentru a╚Öa ceva Klaus Iohannis, c├ónd ├«n ╚Ťar─â s-a ├«nt├ómplat ce s-a ├«nt├ómplat cu minunata cast─â a esen╚Ťialilor? M─â mai ├«ntreb dac─â acela╚Öi domn pre╚Öedinte Klaus Iohannis, vorbitor de limba german─â, a avut curiozitatea s├ómb─ât─â seara s─â urm─âreasc─â televiziunile de ╚Ötiri nem╚Ťe╚Öti. Care au prezentat o dezbatere extrem de interesant─â ├«ntr-o emisiune intitulat─â ÔÇ×Anne WillÔÇŁ de pe canalul Das Erste. S-a discutat despre rezultatele ╚Öi e╚Öecurile alegerilor care au avut loc s├ómb─ât─â, ├«n landurile Baden-W├╝rttemberg ╚Öi ├«n Rheinland-Pfalz, iar bomba a explodat ├«n minutul 26.30, c├ónd s-a prezentat un scandal legat de corup╚Ťia cu m─â╚Öti, sumele sifonate plas├óndu-se ├«ntre 25.000 de euro ╚Öi 660.000 de de euro. Ar─âta╚Ťi cu degetul au fost politicieni din partidul Angelei Merkel. Ace╚Ötia au contracarat invoc├ónd legitimitatea corup╚Ťiei. Ei au lansat un concept scandalos. ╚śi anume c─â este o ru╚Öine ca un politciian s─â nu fie ├«n stare s─â ob╚Ťin─â venituri colaterale, chiar dac─â acestea sunt interzise sau imorale. ╚śi, aten╚Ťie, a fost o dezbatere a liderilor, la care au participat conduc─âtori ai partidelor care compun arcul guvernamental, confruntare generat─â de dezv─âluirile de pres─â, conform c─ârora s-au f─âcut achizi╚Ťii cu dedica╚Ťie de materiale sanitare necesare combaterii pandemiei. Seam─ân─â cu ce e pe la noi, nu-i a╚Öa? Cu singura deosebire c─â liderii no╚Ötri politici nu au ├«ndr─âzneala ÔÇô ├«nc─â ÔÇô de a-╚Öi motiva astfel actele de corup╚Ťie.

 

 

Comentarii

comentarii