Acasă Actualitate Demersuri pentru a aduce gazul în gospodăriile a peste 200.000 de locuitori...

Demersuri pentru a aduce gazul în gospodăriile a peste 200.000 de locuitori ai Timișului. Dobra: „Este un proiect extraordinar de important, la care au aderat 70 de unități administrativ-teritoriale”

DISTRIBUIȚI

Se fac primele demersuri concrete pentru ca gazul să ajungă în gospodăriile oamenilor din Timiș care încă se încălzesc cu lemne la finalul anului 2018. După ce recent mii de timișeni au avut probleme cu furnizarea gazului, Consiliul Județean Timiș a pus umărul la crearea a cinci asociații de dezvoltare inetrcomunitară care au ca scop principal introducerea gazului în 70 de localități din Timiș. Cele cinci Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) sunt în proces de a fi create, s-au dat hotărârile de consiliu local și cea de consiliu județean, urmînd să fie înregistrate în instanță. Ce vor face cele cinci asociații?

După ce vor fi inregistrate la tribunal, acestea vor realiza studii de fezabilitate (din bani din patrimoniul asociației și cotizații) pentru conducta de gaz care va trece prin Timiș. După ce vor fi obținute toate autorizațiile, studiile de fezabilitate vor fi depuse la Transgaz, care va cuprinde această conductă în planul de investiții și o va realiza fizic prin județul Timiș, urmând ca prin ea să furnizeze gaz. După ce conducta va fi realizată, cele cinci ADI vor face licitații pentru a desemna distribuitorii care să furnizeze gaz din conductă pentru populație – aproximativ 220.000 de locuitori ai Timișului. Aceste demersuri vor dura în timp, dar este posibil ca în anul 2019 studiile de fezabilitate să fie gata.

Au fost create cinci astfel de asociații: Adi Gaz Vest – 78.000 de locuitori, cu 22 de comune care au aderat la asociație, ADI Gaz Nord, cu 8 comune și orașul Recaș – 32.000 de locuitori, ADI Gaz Centru, cu 9 comune – 25.000 locuitori, ADI Gaz Est, cu 15 comune plus orașul Făget – 35.000 locuitori și ADI Gaz Sud cu Deta, Gătaia și 13 comune – aproximativ 44.000 de locuitori.

„Am creat aceste asociații pentru a aduce gazul în casele oamenilor. inclusiv în zona de Est a județului, unde mare parte din cetățeni sunt cu încălzire pe lemne s-a văzut această mare dorință de a trece la acest sistem de gaze naturale. Este un proiect extraordinar de important, la care au aderat 70 de unități administrativ-teritoriale, un proiect care nu are culoare politică. Sper ca acest proiect să aibă și succes. Este un proiect de durată, care dacă reușim să-l implementăm vom discuta de o rețea extinsă de gaze naturale pe raza județului Timiș. Dacă la finalul lunii decembrie se vor constitui legal asociațiile, în maxim trei luni de zile cred că am putea avea studiul de fezabilitate pe care îl vom înainta ANR și apoi ministerului pentru Transgaz”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra.

 

Comentarii

comentarii