Acasă Actualitate Demersuri pentru construirea unui planetariu la Timişoara

Demersuri pentru construirea unui planetariu la Timişoara

DISTRIBUIȚI

virgiliu_popConsilierii judeţeni ţărănişti susţin ideea unui cercetător din Timişoara, de a construi, în oraşul de pe Bega, un planetariu. Iniţiativa îi aparţine lui Virgiliu Pop, cercetător în cadrul Agenţiei Spaţiale Române, care crede că investiţia, pe lângă faptul că ar ridica numărul turiştilor din Timişoara (întrucât în toată zona DKMT nu există un astfel de obiectiv), ar reprezenta o locaţie în care tinerii timişoreni vor putea împleti învăţătura cu pasiunea şi distracţia. “Timişorenii sunt foarte interesaţi de acest domeniu, dovadă este şi numărul mare de oameni care a participat, cu ocazia Earth Our, la manifestarea organizată în Piaţa Unirii.
Cele mai apropiate planetarii de Timişoara sunt cel din Baia Mare şi cel din Piteşti. Mă bucur că şi aici autorităţile sunt intersate să susţină un asemenea proiect.
În Timişoara există un singur planetariu, dar acesta aparţine Universităţii de Vest şi nu este deschis publicului”, spune Virgiliu Pop.
Consilierul judeţean Dorin Hehn susţine că va insista pentru realizarea proiectului: „Vom căuta modalităţi de a pune în practică acest proiect, calculând costurile necesare, căutând variante pentru finanţare şi locaţia potrivită în Timişoara.
dorin_hehnVom căuta, pentru a susţine financiar acest proiect, să accesăm şi fonduri europene. În ceea ce priveşte locaţia, până acum ne-am gândit la Muzeul Satului, de la Pădurea Verde, care este spaţiul CJ Timiş, la Parcul Copiilor, care este al Consiliului Local Timişorea sau la Piaţa Axinte Sever.
Urmează să discutăm şi să alegem cea mai bună variantă, acest proiect putând deveni şi o atracţie turistică pentru întreaga Regiune DKMT”. Costul realizării planetariului se ridică la nivelul milioanelor de euro, urmând ca, dacă toţi factorii implicaţi se pun de acord, demararea construcţiei să aibă loc anul viitor.

Comentarii

comentarii