Acasă Actualitate „Demisia! Demisia!” Ludovic Orban, întâmpinat cu o portavoce la vizita în Timișoara....

„Demisia! Demisia!” Ludovic Orban, întâmpinat cu o portavoce la vizita în Timișoara. Contracte semnate pentru Spitalul Municipal și două centre sociale

DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul Ludovic Orban a venit, vineri, 21 august, la Timișoara. Venit direct de la Măureni, Caraș-Severin, vizita la Timișoara a acestuia a început la șantierul de la Centura Sud, unde a purtat o scurtă discuție cu constructorul.

Evenimentul a decurs liniștit, până la un moment dat. Orban a aflat de la reprezentanții Tirena Scavi – firma cu care este încheiat contractul pentru execuție – cum decurg lucrările, mai apoi fiind semnat și un acord cu Universitatea Politehnică Timișoara, pentru ca viitoarele generații de absolvenți să desfășoare activitate practică direct pe șantierele aflate în execuție. În plus, aceștia vor urma să aprofundeze particularitățile achizițiilor publice.

Un moment ieșit din comun s-a petrecut, însă, la finalul vizitei pe șantier, în momentul plecării premierului, când Cristi Brâncovan, candidat independent la președinția Consiliului Județean Timiș, a dorit să îl întrebe pe Orban cum comentează faptul că, din cauza șantierului, locuitorii de pe Calea Șagului trebuie să suporte zilnic camioanele de până la 40 de tone. Orban nu l-a băgat în seamă și și-a continuat drumul către mașina sa, în ciuda lui Brâncovan care scanda, la portavoce, „Demisia! Demisia!”.

Următoarea oprire a lui Orban a avut loc la Primăria Timișoara. Aici, în „spatele ușilor închise” a discutat cu reprezentanții spitalelor din oraș și județ. Ulterior, public, au fost semnate două contracte pentru trei obiective: centrele sociale Inocențiu Klein și Sfântul Francisc și îmbunătățirea dotărilor de la spitalul municipal în contextul crizei COVID-19. Toate acestea urmează a fi realizate din fondurile europene acordate pentru gestionarea pandemiei de COVID-19

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au înțeles că societatea noastră trebuie să fie pregătită pentru momentele grele care vin prin surprindere. În Timișoara, nu pot afirma că am fost pregătiți impecabil, dar pot afirma, lăsând doza de modestie deoparte, am fost prinși de pandemie destul de bine pregătiți la nivelul infrastructurii pentru sănătate. Și nu este nici pe departe ceea ce ar trebui să fie o infrastructură modernă pentru sănătate”, a spus Nicolae Robu.

Secretarul de stat Adrian-Marius Mariciuc, cel cu care au fost semnate contractele, a vorbit despre programul modificat al fondurilor europene repartizate Sănătății: „Avem 350 de milioane de euro puși la dispoziția unităților medicale din România pentru a răspunde cât mai eficient provocării pe care o traversăm. Vorbim de echipamente medicale, dar și de protecție în unitățile medicale și centrele sociale: de copii, persoane cu dizabilități sau vârstnici. Avem 126 de proiecte, până în acest moment. Alte 136 de unități și-au arătat intențiile în acest sens. Vorbim deja de o anvelopă financiară de 500 de milioane de euro. Pentru că astăzi am reușit să semnăm alte 2 proiecte, pe lângă cele 25 deja semnate, avem repartizați peste 100 de milioane de euro”.

Directorul Spitalului Municipal, Daniel Malița, a amintit de „tradiția Spitalului Municipal în a câștiga și implementa proiecte europene”. Este foarte important pentru că ne-am mișcat foarte repede. (…) Acest program vine ca o mănușă pentru noi”. Sperând la o soluție cât mai rapidă pentru pandemia de COVID-19, managerul mai dă asigurări: „Odată ce sperăm că vom scăpa de această pandemie, de această aparatură vor beneficia toți pacienții noștri”.

Ludovic Orban s-a limitat la a enumera obiectivele din Timiș a căror finanțare guvernul o are planificată. Printre acestea, pe lângă cele două centre sociale și Spitalul Municipal, premierul a amintit de sala polivalentă, Spitalul Județean, stadionul, o legătură între Timișoara și autostrada A1, autostrada Timișoara – Belgrad, dar și cel pentru proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. În plus, Orban a amintit și de alte probleme locale: „Am discutat (în cadrul ședinței de astăzi – n.r.) și probleme locale, cum ar fi cele legate de funcționarea societății de termie. Trebuie să găsim cât mai rapid soluții pentru a eficientiza activitatea și a scăpa de datorii.

La final, întrebările jurnaliștilor s-au axat pe cele legate de traseismul politic, după ce mai mulți primari social-democrați au trecut la PNL. Orban a declarat că el nu e de acord cu traseismul: „Eu sunt membrul aceluiași partid din septembrie 1990”, a precizat acesta. În plus, legat de același subiect, acesta a mai precizat că deja au fost luate decizii de Biroul Național Electoral al PNL. În plus, referitor la cazurile din Timiș, Orban a spus că nu e în cunoștință de cauză.

Comentarii

comentarii